Co s nevhodnými vánočními dárky

Jaký dárek udělá radost ženám?

Jaký dárek udělá radost ženám? Zdroj: istockphoto.com

Vánoce jsou za námi a vy možná přemýšlíte nad tím, co udělat s dárky, které se vám potkaly ve vícero variantách, nebo se vám prostě nelíbí či nehodí. dTest radí, jak na vrácení dárků.

Pokud zboží zakoupíme přes internet, můžeme využít možnosti vrácení do 14 dnů od doručení. Některé e-shopy vzhledem k pandemické situaci tuto dobu hodně protáhly. Je tady ale problém v tom, že zboží musí vracet osoba, která jej zakoupila. Obchodníci sice většinou totožnost zákazníka neřeší, ale na tuto situaci se připravte.

Zboží je ideální vracet v původním obalu a to kvůli jeho případnému poškození při přepravě.  Pokud však odstupujete v zákonné lhůtě, nedodání obalu nemůže být důvodem k odmítnutí vraceného zboží. Jedná-li se o speciální obal, musíte počítat s tím, že vám za jeho nahrazení může prodejce něco naúčtovat.

Vrátit můžete jen ty druhy zboží, které obchod může bez problémů uvést znovu do prodeje. „Mezi výjimky, u nichž odstoupení není možné, tak patří zboží upravené podle vašeho přání (například pero s gravírovaným jménem), zboží podléhající rychlé zkáze (třeba řezané květiny) nebo zboží v uzavřeném obalu, které bylo z obalu vyňato a není jej možné vrátit z hygienických důvodů (zubní kartáček nebo rtěnka). Dále sem patří zvukové či obrazové nahrávky (hudební alba, filmy na DVD) nebo počítačové programy a hry, pokud došlo k vybalení z původního obalu. Vracet se nedají ani noviny, periodika nebo časopisy – pro knihy však výjimka neplatí,“ vyjmenovává Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

U kamenných prodejen je to složitější

U kamenných prodejen není zákonné právo cokoliv vrátit bez udání důvodu. Rozhodnutí, jak v případě vrácení postupovat je na jednotlivých prodejcích. Podmínky pro vrácení zboží jsou tak individuální a je dobré se podle nich řídit při výběru obchodu, zvlášť pokud si nejste jisti, zda se s dárkem trefíte. V případě vracení budete většinou potřebovat účtenku, někdy i obal s visačkami. V některých obchodech dostanete peníze nazpět, v jiných si budete muset vybrat jiné zboží či dostanete poukázku na další nákup.                                                                      Běžná lhůta pro vrácení je většinou okolo jednoho měsíce.

Zboží nejde vrátit?

Nezoufejte. „Dárky se rozprodávají na inzertních či aukčních serverech nebo po sociálních sítích. Příležitostný odprodej domácích přebytků není podnikáním a nemusí se nikam hlásit,“ uzavírá Eduarda Hekšová.