Novinky v platebním styku hrají do karet zákazníkům, líbit se budou těm pokrokovým

Platební karta

Platební karta Zdroj: Aleš Pospíšil

Bezkontaktní platební nálepka
Platební karta Twisto
Peníze
Aplikace Twisto
Kreditní karty
7
Fotogalerie

Všechny účty pod jednou střechou či další „fintechové“ vymoženosti slibuje nový zákon o platebním styku. Spotřebitel je na něm díky němu zase o fous líp, třeba proto, že platba kartou je zdarma a blokace se musí hlásit dopředu.

Svět bankovnictví se sice mění, mnozí si toho ale nemusí ani všimnout. Tak třeba, nový zákon o platebním styku, který platí od ledna letošního roku odboural poplatky za platby kartou. U menších obchodníků se přitom pohyboval okolo dvou procent.

Další novinkou, je nižší limit zodpovědnosti. To je v podstatě spoluúčast klienta na ztrátě peněz při odcizení, ztrátě nebo jiném zneužití platební karty.

Zatímco dosud musel klient nést škodu až do výše 150 eur (4 tisíce korun), nově je to nejvýše 50 eur, což je asi 1 300 korun. Zákon zpřehledňuje také samotné platby kartou.

Obchodník musí zákazníkovi předem říct, jakou částku mu chce na kartě při útratě zablokovat. Například při rezervaci ubytování, půjčení auta nebo využití samoobslužné čerpací stanice musí zákazník tuto částku nejprve potvrdit.

Až poté ji může obchodník zadat. Blokace peněz pak musí být zrušena, jakmile bude bance známa přesná výše útraty.

Jde o menší, ale užitečné věci, ty větší mají teprve přijít. Nový zákon bankám mimo jiné ukládá povinnost nechat nahlédnout konkurenci do svých účtů, pokud je o to klient požádá. Teoreticky (i prakticky) tak budeme moct ovládat účet v bance A přes bankovnictví banky B. U nás to umí například Creditas:

To má pomoct zejména uživatelům, kteří mají hned několik účtů a platby musí složitě koordinovat. Podle nových pravidel tak budou moci z jednoho místa efektivně řídit splátky a platby podle nastavených ceníků, aby stály co nejméně. Nebo mít jen kompletní a jednoduchý přehled o vlastních financích.

Bude to revoluce?

Zákon tak otevírá cestu různým technologickým společnostem, které se věnují finančním službám, tzv. „fintech“ společnostem, v oblasti, ve které dosud panovaly výhradně banky. Aby ale byly peníze klientů v bezpečí, musí fintech společnosti splnit podmínky pro získání licence (u nás uděluje ČNB) a sjednat si odpovídající pojištění.

A dále, pokud vám už dnes chodí při placení přes internet SMSKy s kódem, tak vězte, že to bude povinné. Respektive povinně dvoufázové. Výjimkou budou například menší platby do 30 eur, zhruba 780 korun.

Usnadní vám novinky život?