Pohonné hmoty zdražily o dalších téměř 60 haléřů

Efecta

Efecta Zdroj: repro autorevue.cz

benzin
Zmatek u benzínových pump klidní v Británii policie
Benzina
MOL pokračuje v přestavbách svých čerpacích stanic
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
7
Fotogalerie

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily o dalších téměř 60 haléřů. Průměrná cena benzinu Natural 95 se tak dostala na 32,72 koruny za litr a nafty na 31,82 koruny za litr. Minulou středu byla cena obou těchto paliv v průměru o 58 haléřů nižší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která jejich ceny sleduje.

Paliva v Česku zdražují zhruba dva měsíce. Od konce března se jejich průměrná cena zvýšila o více než dvě koruny na litru.

Analytici očekávají v nejbližších dnech další růst cen. „Průměrná cena benzinu je nyní nejvyšší od srpna 2015, nafta dokonce od července téhož roku. Dramatický růst cen pohonných hmot v poslední době má na svědomí zejména růst cen ropy na několikaletá maxima, konkrétně na nejvyšší úrovně od listopadu 2014. K růstu cen pohonných hmot ještě přispívá oslabování koruny vůči dolaru,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. V nadcházející době podle něj cena litru benzinu překročí 33 korun, nafta zdraží nad 32 korun.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak doplnil, že podle statistik Evropské komise jsou pohonné hmoty v Česku v porovnání s okolními zeměmi relativně levné. Levnější jsou pouze v Polsku, kde stojí litr benzinu průměrně 30,35 koruny. Na Slovensku vyjde litr na 35 korun, v Rakousku stojí 32,40 koruny, v Německu 36,85 koruny. Z porovnávaných evropských zemí jsou nejdražší Itálie (41,10 koruny) a Řecko (40,95 koruny), naopak nejlevnější je Bulharsko (27,85 koruny). „V nejbližším týdnu v Česku předpokládáme další zvýšení cen pohonných hmot přibližně o 30 až 40 haléřů,“ dodal Tomčiak.

Nadále nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze, kde řidiči za natural v průměru zaplatí 33,68 koruny za litr a za diesel 32,72 koruny za litr. Přes 33 korun dají za litr benzinu i na Vysočině a v Plzeňském kraji, nafta je nad 32 korunami za litr vedle Prahy ještě ve čtyřech krajích.

Nejlevněji lze natankovat benzin ve Zlínském kraji, a to za průměrných 32,32 koruny za litr. Nejnižší cena nafty je v Královéhradeckém kraji, kde stojí v průměru 31,36 koruny za litr.