Převod auta: od června se mění pravidla

Fabia z roku 2007 se našla v Česku.

Fabia z roku 2007 se našla v Česku. Zdroj: Foto FB, Thomas Bouquieaux

Díky novele zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích dojde od letošního června ke změně. Bude totiž možné provést změnu vlastníka vozidla i v případě, že nový majitel vozu neposkytne součinnost. Nyní to je tak, že kupující se musí s prodávajícím dohodnout a společnými silami do deseti dnů podat žádost na registr vozidel. Popřípadě to udělat na základě plné moci. 

„Důvody pro nedokončení registrace mohou být u nových vlastníků vozidel různé, od opomenutí až po záměr vyhnout se placení pokut za dopravní přestupky nebo postihům za neplacení povinného ručení. Za nepřevedení vozu v zákonné lhůtě hrozil postih i prodávajícímu, i když problém nezpůsobil,“ uvádí společnost AAA.

Všechna odpovědnost za provoz vozidla totiž zůstává na jeho původním majiteli, a to až do chvíle převodu vozidla. Může se pak stát, že se dočká nemilého překvapení. „Například v podobě vymáhání pokut za přestupky, jež nespáchal, odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla bez uzavření povinného ručení, nemluvě o případech, kdy mohlo nepřevedené motorové vozidlo asistovat při spáchání nějakého trestného činu,“ uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Jaký bude nový postup?

Pokud budete kupovat nové auto v červnu, vše proběhne podle nových pravidel. Úřad vás na žádost podanou původním majitelem vyzve, abyste se k žádosti vyjádřil a dodal potřebné doklady k registraci. Pokud tak neučiníte, stejně vás úřad uvede jako nového vlastníka do registru vozidel a k autu bude vystaven nový technický průkaz a osvědčení o registraci.

„Proto by si každý, kdo kupuje ojetý vůz, měl od června uvědomit, že je pro něj jednodušší a bezpečnější registraci dokončit,“ uvedla generální ředitelka AAA Karolína Topolová.