Samoodečet energií může ušetřit. Jak na to?

Samoodečet energií

Samoodečet energií Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

Samoodečet energií vám může pomoci ušetřit. Díky němu také budete mít své výdaje za energie po celý rok pod kontrolou. Víte jak to udělat?

Odečet stavu plynoměru nebo elektroměru provede jednou za rok distributor energií. Spotřebu ale můžete sledovat a kontrolovat průběžně sami.

Stěhování

Využití samoodečtu je vhodné v případech, kdy je nutné zajistit přepis energií. Například při stěhování. „Dává oběma stranám jasnou odpověď na to, kolik by měl za odebranou energii zaplatit původní odběratel, a odkdy se účtuje novému,“ uvádí Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia Energy. S novým nájemcem či majitelem ideálně sepište předávací protokol. V tom si totiž vzájemně odsouhlasíte stavy měřidel.

Změna dodavatele

Mít přehled se vyplatí i při změně dodavatele. Při ukončení dodávek od původního dodavatele je dobré k poslednímu dni zapsat a nahlásit stav měřidla jak původnímu, tak novému dodavateli. Můžete si tak snadno zkontrolovat vyúčtování.

Podle odborníků je dobré sledovat, kdy u vašich dodavatelů dochází ke změnám cen a k tomuto datu dělat samoodečty. Nejdůležitější je ten na přelomu roku. Dodavatelé v tuto dobu mění i své ceníky. „V případě změny cen elektřiny či plynu se spotřeba celého fakturačního období nahlášeným samoodečtem rozdělí a do data změny budete mít spotřebu spočítanou podle starších ceníků, tedy obvykle s nižšími cenami. Nové, většinou vyšší ceny, budou uplatněny až na spotřebu od data zvýšení,“ vysvětluje Robert Šíma.

Může se stát, že díky samoodečtu odhalíte i špatnou elektroinstalaci nebo vadný spotřebič, který spotřebuje více energie.

Jak na samoodečet

Pokud chcete udělat samoodečet, stačí opsat hodnoty z příslušného měřidla. U plynoměru je jen jeden údaj. U elektřiny mohou být dva a to v případě, že máte dvoutarifní sazbu. Musíte také opsat odečty vysokého a nízkého tarifu. Hodnoty se odečítají bez desetinného místa. A to jak u plynu, tak u elektřiny. Při nahlašování pak připíšete i výrobní číslo měřidla a adresu odběrného místa. „Pokud si nejste jistí, která čísla elektroměru a plynoměru zapsat, například našim zákazníkům stačí měřidla vyfotit a jednoduše nám fotku poslat,“ uvádí Robert Šíma.

Samoodečet můžete nahlásit e-mailem nebo telefonem. Nebo i přes webovou kancelář. „Základní informace, jako číslo zákaznického účtu, adresa odběrného místa i číslo měřidla jsou tu automaticky předvyplněné, takže stačí jen doplnit opsané hodnoty. Zákazníci vidí i poslední zjištěné stavy měřidel, takže si mohou jednoduše svou spotřebu v čase porovnat,“ uvádí výhody online portálu Vít Svoboda, brand manažer Europe Easy Energy.

Na odečet nezapomeňte

Na samoodečet ale musíte myslet. Pokud jej zapomenete nahlásit, dodavatel určí spotřebu podle kvalifikovaného odhadu podle předem stanoveného vzorce. A to nemusí být vždy výhodné. Navíc vám nebude uznána reklamace, pokud byste s odhadovaným stavem měřidel nesouhlasili