Zahraniční e-shopy jsou v kurzu

...

... Zdroj: Shutterstock

V zahraničních e-shopech nakupuje více než milion našinců. V roce 2018 on-line nakoupilo 54 procent Čechů starších 16 let. To je 4,7 mil. osob. Nejčastěji jsme sahali po českých prodejcích. Stále častěji už ale nakupujeme i v zahraničí. Uvádí to měsíčník Statistika&My.

Nejvíce jsme k nákupu zahraničního zboží využívali stránky jako eBay, Amazon nebo Aliexpress. Letenky jsme kupovali přes Lufthansa nebo Swiss. Při ubytovávání vede Booking.com či Airbnb.

Na zahraničních e-shopech si něco pořídilo 1,1 mil. Čechů. To byla čtvrtina nakupujících on-line, 72 procent si vystačilo jen s českými e-shopy a 5 procent nakupujících uvedlo, že netuší, z jaké země prodejce jejich zboží pochází.

Nejméně přes internet nakupují důchodci

Mezi seniory, tedy lidmi nad 65 let, přes internet nakupuje jen 14 procent Čechů. „V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii jsou Češi v nakupování na internetu průměrní. V nakupování v zahraničních e-shopech se však nacházíme pod průměrem. Pokud se podíváme pouze na e-shopy patřící prodejcům z jiných států EU28, zjistíme, že nejvíce na nich objednávají obyvatelé malých evropských zemí, jako jsou Lucembursko, Malta nebo Kypr, které mají poměrně malý domácí trh. V Lucembursku si z jiných zemí EU objednává zboží či služby dokonce 96 procent z nakupujících na internetu, na Maltě je to 88 procent a na Kypru 82 procent z nakupujících on-line. Z dalších zemí patří do této skupiny Rakousko. Tam po zboží z jiných zemí EU28 „klikají“ tři čtvrtiny z nakupujících na internetu. Od prodejců mimo Unii si nejčastěji kupují on-line zboží či služby obyvatelé Malty. Jedná se celkem o dvě třeniny Malťanů nakupujích na internetu,“ uvádí Statistika&My.