Přechod na alternativní zdroje energií má i svá negativa, říká Petr Švec, generální ředitel EP ENERGY TRADING

Přechod na alternativní zdroje energií má i svá negativa

Přechod na alternativní zdroje energií má i svá negativa Zdroj: Shutterstock

Energetický trh zažívá krušné časy. Kromě možného zastavení dodávek ruského plynu je velkým tématem i Green Deal a obecně přechod k energii z obnovitelných zdrojů. S tím souvisí růst cen, který s obavami sledují nejen domácnosti, ale také firmy. K turbulentnímu období se v našem rozhovoru vyjadřuje Petr Švec, generální ředitel EP ENERGY TRADING (epet).

Vnímáte možné zastavení dodávek ruského plynu jako velkou hrozbu?

Zastavení dodávek plynu v tuto chvíli není potenciální hrozba. Spíše bych řekl, že se jedná o fakt, protože Evropská unie zvažuje zavedení embarga na ruský zemní plyn. Bude tam ale pravděpodobně výjimka pro několik států včetně České republiky. Evropská unie je na plynu z Ruska závislá ze 40–50 procent. Pokud by k zastavení dodávek došlo ještě před letošní zimou, bude schopna pokrýt jinými zdroji přibližně dvě třetiny. Potom by se zřejmě muselo přistoupit k cílenému omezení spotřeby.

EU je na plynu z Ruska závislá ze 40–50 %.EU je na plynu z Ruska závislá ze 40–50 %. | Shutterstock

Koho se případné omezení spotřeby dotkne nejvíc?

Rozlišujeme sedm regulačních stupňů, které jsou seřazeny podle spotřeby. Domácností by se omezení týkala až v úplně nejhorším případě. Stejně tak se regulace nedotkne institucí a organizací, se kterými je spojen chod státu, jeho bezpečnost a ochrana zdraví. Může nastat situace, kdy regulace zasáhne firmy, a to především z oblasti energeticky náročného průmyslu.

Nějakou dobu se v Evropě řeší takzvaný Green Deal. Co dohoda obnáší, a jak se změny dotknou běžných spotřebitelů?

Green Deal, který vznikl z iniciativy Evropské komise, si klade za cíl snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 procent a dosažení nulové uhlíkové stopy do roku 2050. Z toho vyplývá řada dalších dílčích kroků a iniciativ. Dopad na spotřebitele se postupně projevuje už nyní, protože od roku 2021 se zvyšují ceny energií. Částečně je to samozřejmě způsobené dalšími faktory, z drtivé většiny to ale souvisí s přechodem na obnovitelné zdroje. Určitě se také zvýší tlak na majitele novostaveb, kde by mohla vzniknout povinnost instalovat fotovoltaické panely.

A co podniky, které jsou v pozici odběratelů? Jak se dohoda dotkne jich?

Na firmy také dopadají zvyšující se ceny energií. Mnoho průmyslových podniků mělo ceny na dlouhodobých kontraktech zafixované. Když jim teď kontrakty končí, na nových smlouvách se objevují i trojnásobně vyšší částky. Kromě toho musí energeticky náročné firmy využívat emisní povolenky. To není přímý důsledek Green Dealu, povolenky byly už dříve, teď se ale jedná o jejich rozšíření i do dalších odvětví, která zatěžují životní prostředí.

Je Green Deal s ohledem na stávající situaci stále na prvním místě, nebo teď dostanou přednost jiná témata?

Zatím je tam tendence změny spíš urychlit, nikoli odsunout. Podle mě ale některé věci rychle změnit nejde. Je třeba si uvědomit, že pokud víc investujeme do alternativních zdrojů, má to i svá negativa, protože chybí infrastruktura a zdroje. Firmy, které instalují solární panely, teď bojují s nedostatkem materiálu. Řada materiálů není z Evropy, spousta věcí se vyrábí v Číně. Dodávky tak může velmi výrazně ovlivnit jakákoli další krize. Je třeba hlídat, abychom se nedostali do fáze, kdy se na dodání tepelného čerpadla bude čekat rok. Potom bude nutné alespoň částečně přebudovat energetickou síť. Je velký rozdíl, jestli elektřinu ze sítě odebíráme, nebo ji tam za pomocí solárních panelů vracíme. Problémem je také otázka, z jakých zdrojů budeme nakupovat energii během zimy, kdy fotovoltaické elektrárny neprodukují dostatečné množství energie.

Několik dodavatelů energií v posledních měsících ukončilo svou činnost, zákazníci teď mohou alternativní dodavatele považovat za rizikové. Myslíte si, že jsou tyto obavy oprávněné?

Mnohem důležitější je, kdo za alternativním dodavatelem stojí. Je dobré si dohledat, jak společnost fungovala v posledních měsících nebo jak se zachovala ke svým zákazníkům. My za sebou máme Energetický a průmyslový holding a jsme dlouhodobě v zisku, aniž bychom měli vyšší ceny než konkurence. Jinak bych obecně upozornil, že není dobrá cesta snažit se ušetřit pár korun změnou dodavatele. Pokud má zákazník etablovaného dodavatele a je s ním spokojený, teď bych určitě neměnil. Je pravděpodobné, že ještě během letošního roku budou končit další malí dodavatelé.

Petr Švec, generální ředitel společnosti epetPetr Švec, generální ředitel společnosti epet | Michaela Szkanderová

Ing. Petr Švec, MBA je již desátým rokem generálním ředitelem společnosti EP ENERGY TRADING a.s. (zkráceně epet), která je dnes společně se svou dceřinou společností Dobrá Energie s.r.o. největším alternativním dodavatelem z hlediska dodaného objemu energií v ČR.