Chcete si půjčit peníze? Pozor, úrokové sazby úvěrů stoupají i u bank

Zdroj: pixabay.com

Rozhodnutí vzít si půjčku by mělo být podloženo pečlivou úvahou a jistotou, že budete schopni ji splácet. Než někde uzavřete smlouvu, důležité je zjistit si podmínky, pokud jde o sjednávání úvěrů. Hovoříme zde o úrokových sazbách, které se samozřejmě průběžně vyvíjejí.

Levněji už bylo

Získání úvěru je v současnosti velmi jednoduché. Chcete-li získat peníze opravdu rychle, potom můžete využít online půjčky. Nepotřebujete k tomu příliš mnoho dokladů a všechno sjednáte přímo přes internet. Velkou výhodou je, že proti minulosti se situace na trhu poskytování půjček značně zpřehlednila, a to díky zákonu, podle něhož musí i nebankovní instituce, které chtějí půjčovat peníze, disponovat licencí od České národní banky. Ta stanovuje přísná kritéria, podle kterých jim přidělí svůj souhlas s jejich podnikáním. Počet lichvářských firem vyžadujících vysoké úroky a pokuty za nesplácení se tak snížil. Přesto panují mezi bankovními a nebankovními půjčkami rozdíly. Banky vyžadují větší záruky bonity, složitějším administrativním kolečkem ověřují příjmy žadatele. Jejich půjčky také mívaly donedávna nižší úroky než u nebankovních poskytovatelů. To už ale v některých případech neplatí.

Nejdražší v roce 2014

Situace se mění a v současnosti už se v některých kritériích rozdíly mezi bankovními a nebankovními poskytovateli stírají. Řeč je v tomto případě i o úrocích. Pokud dnes budete žádat v bance o úvěr, pravděpodobně budete s bankéřem mluvit o vyšších úrocích, než tomu bylo dejme tomu před dvěma nebo třemi lety. I banky totiž v nedávné době zvýšily úrokové sazby u úvěrů, které poskytují. Jak vlastně situace v případě úroků vypadala v minulosti? Velmi nevýhodné bylo sjednávat si půjčku v roce 2014, tehdy v průměru činily až 14 %. Pravidlo, že kdo si počká, ten se dočká, platilo v následujících letech, kdy úroky opravdu znatelně klesaly. Ten, kdo žádal o půjčku na začátku roku 2021, se mohl setkat s úrokem nižším než 8 %.

Kompenzují si ztráty

V současnosti ale úrokové sazby úvěrů od bank opět stoupají a nejde o žádnou novinku, půjčky zdražují už od léta 2022. Na konci září 2022 se jejich úročení u bank vyšplhalo na průměrnou hodnotu 9,7 %. Banky si nárůstem úroků u spotřebitelských úvěrů kompenzují ztráty, ke kterým došlo u hypotečních úvěrů kvůli poklesu zájmu o ně. I ty totiž v nedávné minulosti zdražily. Počet uzavřených spotřebitelských půjček ale zvýšení úroků dosud příliš neovlivnilo. To se ale samozřejmě může změnit. Zlevnění se podle názoru odborníků v dohledné době očekávat nedá, jenom stagnace. Některé banky mohou nabídnout zvýhodněné podmínky, protože na bankovním trhu panuje v této oblasti silná konkurence, ale pokud bychom se zabývali úvěry na bydlení, tedy hypotékami, tam je situace o něco složitější, protože do nich silně promlouvá svojí nastavenou měnovou politikou Česká národní banka. 

Zajímejte se o celkové náklady

Jestliže si tedy chcete vzít úvěr, určitě je vaším cílem co nejlevnější půjčka. Vyznačuje se nejen nízkými úroky, ale i nízkým RPSN, čili roční procentní sazbu nákladů, která obsahuje úroky i poplatky a vyjadřuje, kolik vás úvěr skutečně bude stát.