dTest varuje: Neberme kontokorent a kreditku jako rezervu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Kreditní karty, ilustrační foto
.
3
Fotogalerie

Spotřebitelé informovali dTest o tom, že někteří poskytovatelé nabízí kreditní karty, úvěry a kontokorenty a tyto produkty označují jako finanční rezervu. Kontokorent je mnohdy označován jako rezerva i při běžném procházení internetu.

Podle dTestu může být tento způsob nabízení produktů považován za nemravný a dokonce i protiprávní. Každý spotřebitel totiž nemusí obsahu nabídky a jejím podmínkám rozumět správně. dTest zastává názor, že označení půjčky jako finanční rezervy je zavádějící a pro finančně málo gramotné spotřebitele i škodlivé.

I půjčka může být užitečná

Samozřejmě i půjčka může být k užitku. Pokud třeba nemáme celou částku na koupi bytu nebo je jednodušší koupit si něco na splátky. „Vždy ale záleží na zcela konkrétní situaci spotřebitele a vyhodnocení všech pro a proti, neboť každý dluh je břímě, které určitou dobu poneseme na zádech. Finanční rezervu ideálně ve výši šestinásobku měsíčních výdajů domácnosti bychom měli skutečně mít vybudovanou. Musí však jít o naše peníze, nikoliv o úvěr,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Kreditní karty a kontokorent jde využívat

Produkty jako kontokorent a kreditní karta samozřejmě můžeme využívat, a také to děláme. Ale rozhodně to nejsou nástroje pro vytváření rezerv. Při nesprávném použití těchto produktů bychom si mohli udělat nemalé problémy.

„Pokud se takového omylu dopustí spotřebitel, může se dostat do velmi ošemetné situace. Úroky z čerpaného kontokorentu nebo z úvěru čerpaného kreditní kartou bývají vysoké a jejich splacení se spotřebitel nevyhne. Vypadnou-li spotřebiteli příjmy, bude mu chybět na splácení úvěrů právě ta reálná finanční rezerva,“ varuje Eduarda Hekšová.

Přitom ze zákona nesmí poskytovatelé úvěrů používat nejasné, nepravdivé, zavádějící nebo klamavé informace.