Hypotéky: V závěru roky by úrokové sazby mohly atakovat hranici 4 procent

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Růst sazeb hypoték zrychluje. Sazby pod 3 procenta v současnosti nabízí už jen některé banky. Podle odhadů by do konce letošního roku mohly dosáhnout až ke 4 procentům. V září banky poskytly hypotéky za více než 30,5 miliardy korun. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex v září vzrostla průměrná úroková sazby o 11 bazických bodů na 2,43 procenta.

„I v září pokračoval trend růstu průměrných úrokových sazeb. Je pouze otázkou, jak rychle se přiblíží k hranici 3 procent. S ohledem na to, že nabídkové sazby jednotlivých bank tuto hodnotu dávno překročily a dnes se už blíží k hranici 4 procent a Fincentrum Hypoindex reaguje se zpožděním dva až tři měsíce, je jasné, že i průměrná sazba poskytnutých hypoték bude brzy tyto hodnoty atakovat,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Na začátku roku to bylo jiné

Ještě na začátku roku 2021 jste si mohli sjednat hypoteční úvěr za 1, 59 procenta. Nyní je to asi o procento více. Banky musely reagovat na rychlé zvýšení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky na 1,5 procenta a zdražit hypotéky. Jde o nejvýraznější růst od roku 1997. Sazby rostou skokově v rozmezí od 0,2 do 0,7 procenta v závislosti na bance.

„Zprávy o zvyšování sazeb hypoték se k nám dostávají prakticky každý den. U řady bank se dnes už nedostanete pod tři procenta. Banky, které nabízejí sazby pod tři procenta, určitě velmi rychle srovnají krok s ostatními a v nejbližších týdnech zdraží. Nejvyšší nárůst sazeb sledujeme u Komerční banky, která zdražila na 3,29 procenta. Podobně je na tom i Hypoteční banka, ta zvedla sazby z 2,39 na 2,99 procenta,“ popisuje aktuální situaci na trhu Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz. Úrokové sazby rostou jak u kratších, tak delších fixací.

Proč úroky rostou?

Důvodem pro navyšování základní sazby ze strany ČNB je rostoucí inflace. V srpnu ceny rostly meziročně o 4,1 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2008. Podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera je pro ČNB fakt, že výrazné zvýšení sazeb bude veřejností vnímáno jako nestandardní, vlastně přínosem. „Potřebuje totiž vyslat silný signál, že je připravená s inflací bojovat,“ domnívá se Gürtler.

Hlavním cílem ČNB je zajistit cenovou stabilitu v zemi. ČNB tedy nevylučuje další zvýšení základních úrokových sazeb. A je samozřejmé, že to by se muselo promítnout i do úrokových sazeb hypoték. „Při stabilizaci cenové hladiny by neměla Česká národní banka zapomínat na skutečnost, že inflace je částečně umělá, tedy vyvolaná nedostatkem materiálů v řadě oborů jako například ve stavebnictví nebo automobilovém průmyslu. Tento „nedostatek“ v kombinaci s vysokou poptávkou vede logicky k růstu cen a poklesu hodnoty peněz,“ vysvětluje Veronika Hegerová.

Do konce roku zlepšení nečekejme

„Do konce roku inflace s největší pravděpodobností navíc příliš klesat nebude a v meziročních hodnotách může atakovat úroveň 5 procent,“ uvádí ve své aktuální analýze analytik Portu Vratislav Zámiš. Tempo dalšího zvyšování úrokových sazeb se bude nadále odvíjet mimo jiné od podzimní prognózy. Tu by měla mít bankovní rada k dispozici na dalším měnovém zasedání na počátku listopadu.

Dlouhodobý výhled, tedy na příští rok, je takový, že úroky mohou stoupat ještě více. Vše bude zase závislé na krocích České národní banky. Dalším faktorem, který ovlivní výši sazeb, je to, pro jak velkou skupinu zájemců o vlastní bydlení se stanou hypotéky nedostupné, dále vývoj cen nemovitostí a v neposlední řadě nabídka volných nemovitostí. Podle Veroniky Hegerové jsou pro banky při nastavování úrokových sazeb důležité i jejich vlastní obchodní plány.  Pokud se budou odvíjet od letošních výsledků, budou muset banky k jejich splnění přijít se zajímavější nabídkou, úrokovými akcemi a podobně.