Odborníci doporučují krátké fixace u hypoték

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Banky reagují na navýšení základních sazeb ze strany centrální banky zdražováním hypoték. U pár bank je ještě možné získat sazbu kolem 3,5 procenta, ale standardem se stávají sazby kolem čtyř procentních bodů.

Celková RPSN je pak o 0,2 – 0,7 procenta vyšší, dle toho, jaké služby si klient k hypotéce sjedná. Nejzásadnější vliv má pojištění schopnosti splácet. Za této situace obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl lidem nedoporučuje delší fixaci úrokové sazby než na jeden rok dopředu.

„V současné době bych nedoporučoval řešit fixaci úrokové sazby déle než na rok dopředu. V nezbytných případech bych tedy volil kratší fixace – do tří let či variabilní úrokovou sazbu,“ vysvětluje.

Tip: Jak vybírat hypotéku? Srovnejte si nabídky na trhu

Podle něj rychlá reakce ze strany bank na zvyšování sazeb ze strany ČNB je dána i tím, že banky za letošní rok nasbíraly dostatečné objemy úvěrů, a mají tak přeplněné své cíle. Navíc již dnes je podle něj prakticky nepochybné, že se sazby přiblíží pěti procentům.

„Ale už za rok může být jiná ekonomická situace, ale i tržní a konkurence může sazby odchýlit od sazeb vyhlašovaných sazeb ze strany ČNB,“ dodává.

Co je výhodná hypotéka

Podle odborníků se dá obecně říci, že teď je „výhodná“ jakákoli úroková sazba, která je pod úrovní inflace. U hypotečních úvěrů je při posuzování výhodnosti nutné i uvažovat zhodnocení nemovitosti. Z tohoto pohledu jsou tedy i aktuální úrokové sazby příznivé.

Problém ale je, že sjednání hypotéky je dnes „projekt“ na několik měsíců, byť se doba vyřízení, jak potvrzuje Jan Brejl, trochu zkrátila.

„Nyní se délka zpracování úvěru opět trochu zkrátila. Nejsme však na časech z doby předcovidové. Vzhledem k tlaku klientů a opětovně sílící nákaze, která opět posílí roli home office, opět očekávám, že se délka zpracování úvěru prodlouží,“ říká.

Na druhé straně ale také upozorňuje na to, že rostoucí úrokové sazby více stimulují poptávku po hypotečních úvěrech a výrazně se zvyšuje tlak na rychlé zpracování úvěru.

„Dopad aktuálního rychlého růstu sazeb ve smyslu útlumu zájmu o hypotéky tak očekáváme až na přelomu roku,“ dodává.

Hypotéky od stavebních spořitelen

V momentě, kdy stoupají úroky u hypoték u bank, se mnozí ze zájemců o hypotéky obracejí k hypotečním úvěrům od stavebních spořitelen.

„Smysl to dává do té chvíle, než stavební spořitelny budou donuceny zvednout úrokové sazby na nově uzavíraných vkladových smlouvách. Sazba na spořicích smlouvách je jedním z hlavních cenotvorných parametrů úvěrů od stavebních spořitelen. Je však nutné volit úvěr s anuitní splátkou. Zdánlivě levnější překlenovací úvěr může vyjít dráž než standardní hypotéka,“ upozorňuje v této souvislosti Jan Brejl.

Upřesňuje, že úvěry s anuitní splátkou se prakticky od hypotečních úvěrů neliší. Rozdíl je ale mezi hypotečním a překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření. U překlenovacích úvěrů klient splácí fixní úroky a k tomu spoří na stavební spoření a čeká na takzvané přidělení řádného úvěru. Po tuto dobu se nesnižuje dlužná částka a výše zaplacených úroků pak přesahuje ty zaplacené na hypotečním úvěru.