Peníze nerostou na stromech. Jak získat finanční prostředky na podnikání?

Zdroj: Unplash.com

O podnikání přemýšlí mnohem více lidí, než kolik se jich nakonec rozhodne podnikat. Odrazujícím faktorem bývá nedostatek peněz. Bez nich je rozjezd, ale i rozvoj nebo pokrytí nenadálého výpadku příjmů velmi složité až nemožné. Na druhou stranu však existují způsoby, jak finanční prostředky získat. Jednotlivá řešení mají pro i proti. Než učiníte verdikt, dobře si vše promyslete.

Vlastní zdroje

Pokud máte ve slamníku životní úspory – a v hlavě podnikatelský plán, kterému stoprocentně věříte, neváhejte ani minutu. Použití vlastních zdrojů je mnohem rychlejší než např. vyřizování půjčky. Z průzkumů vyplývá, že tento způsob financování (tzn. z vlastních zdrojů) patří mezi vůbec nejčastěji využívaný mezi startupisty. Je však nutné akceptovat riziko ztráty v případě neúspěchu.

Půjčka od rodiny

Kdo má ve svém blízkém okolí někoho, kdo disponuje volnými finančními prostředky – a je ochoten peníze půjčit bez nároku na úrokové navýšení, může si gratulovat. Anebo ne? Bezúročná půjčka od rodiny nebo nejlepšího přítele se sice jeví jako nejekonomičtější a nejbezpečnější možnost, ve skutečnosti je ovšem také riziková. Porušení domluvy (splátkového kalendáře) může vést ke zhoršení vzájemných vztahů, což se možná – ve porovnání s exekucí v případě nesplácení úvěru bance - nejeví jako zásadní problém, ale i příbuzný se může obrátit na soud. A rozbít to nejcennější, co člověk má, tedy ztrátu důvěry ze strany svých nejbližších?

Podnikatelská půjčka

Kdo nemá našetřeno a nechce nebo se nemůže obrátit na rodinu či přátele, má možnost zažádat o podnikatelskou půjčku. Možností je víc než dost, a protože jde o poměrně komplikovanou problematiku, je na místě věnovat výběru produktu dostatek času a energie.

V zásadě se nabízí dvě základní možnosti – úvěr od banky a půjčka od nebankovní instituce.

Banky nabízí provozní, investiční a kontokorentní úvěry, jejichž získání bývá podmíněno doložením daňového přiznání. Zjednodušeně: pokud má žadatel dostatečný příjem či obrat, nic mu v získání finanční injekce nebrání.

Začínající podnikatelé, kteří nemají možnost doložit výši příjmu, mají mnohem horší výchozí pozici. Banky sice nabízí půjčky i pro tuto skupinu klientů, ale pouze za velmi přísných podmínek. Vyžadují absolutní jistotu, že jim dotyčný zapůjčené prostředky vrátí. Kromě požadavku na bezdlužnost a čistého trestního rejstříku může banka požadovat také ručitele nebo zajištění vhodnou nemovitostí. A především dobře zpracovaný podnikatelský záměr, z něhož lze predikovat úspěšnost projektu.

Nebankovní Fin půjčka

Pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete zažádat o podnikatelský úvěr v bance, mohla by vám vyhovovat nabídka zprostředkovatele nebankovních podnikatelských půjček. Po hlavičkou Fin půjčky najdete transparentní a dostupné produkty ve výši desítek až stovek tisíc korun. Například jednoduchou podnikatelskou půjčku ve výši od 15 do 30 tisíc Kč a splatností od 25 do 40 měsíců. Anebo větší podnikatelskou půjčku od 50 do 200 tisíc Kč a splatností od 12 do 60 měsíců.

Schválení nebankovní podnikatelské půjčky je podmíněno doložením daňového přiznání. Začínající podnikatelé mají možnost schválení i bez doložení příjmu za podmínky zástavy nemovitosti.

Crowdfunding

Fenomén jménem crowdfunding pronikl už i k nám. Hromadné financování spočívá v přispění většího počtu jednotlivců na prezentovaný projekt. Za to se jim (v případě realizace) autor odmění např. výhodnější cenu produktů či exkluzivním právem na zakoupení před uvedením do prodeje atd. Úspěch crowdfundingové kampaně spočívá ve schopnosti nadchnout potenciální investory. Pokud máte pocit, že váš podnikatelský záměr je natolik zajímavý, že do něj někdo vloží své peníze jen proto, aby mohl vzniknout, rozhodně se „financování davem“ nebraňte.