Podíl Čechů, kteří neplatí včas dluhy, klesl loni na 5,15 procenta

dluhy

dluhy Zdroj: pujcka.co

koruna, peníze, dluhy
2
Fotogalerie

Schopnost Čechů splácet závazky se loni dále zlepšila. Na konci roku 2021 mělo dluhy po splatnosti 5,15 procenta dospělých, zatímco o rok dříve to bylo 5,7 procenta. Informovalo o tom sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků.

Ke konci roku 2021 bylo v registru fyzických osob Solus zapsáno 456 tisíc osob, které dlouhodobě neplní své smluvní závazky. Je to o 50 tisíc méně než na konci roku 2020. A podle sdružení jde o téměř stejný pokles jako mezi roky 2020 a 2019. Celkový závazek po splatnosti evidovaný u těchto osob činil 34,6 miliardy korun, což bylo o 5,7 miliardy korun méně než ke konci roku 2020.

Statistiky roku 2021 podle údajů Solus nepřinesly jen pozitivní zprávy. Zejména v závěru roku 2021 byl patrný nárůst tzv. hit-rate, tedy počtu osob v prodlení evidovaných v registru, které přes existující dluh po splatnosti žádaly o úvěr či službu s odloženou platností u některého z členů Solus. Jen mezi listopadem a prosincem 2021 vzrostla hit-rate o 11 procent, uvedlo sdružení. Informaci o existenci dluhu po splatnosti reportovalo svým členům v průměru u 15 klientů ze sta a nárůst hit-rate zaznamenalo u bank, nebankovních finančních společností i telekomunikačních operátorů.

"Dobře nastavená legislativa a odpovědný přístup korporací přispívají k tomu, že do negativního registru Solus nemusíme zapisovat tolik osob jako před rokem 2016. Většina spotřebitelů, která se dostane do prodlení s úhradou svých závazků, dnes díky fungujícímu systému umí poměrně rychle své potíže vyřešit, nebo je alespoň neprohlubuje dalšími úvěry,“ uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

Zápis v registru Solus spotřebitele chrání především před dalším neodpovědným zadlužením. Motivuje je ale také k úhradě svých závazků po splatnosti, pokud chtějí mít přístup k dalšímu úvěru či jiné službě s odloženou splatností za výhodných podmínek. Celý svůj závazek po splatnosti nebo jeho část uhradilo v roce 2021 téměř 192 tisíc spotřebitelů, zatímco v roce 2020 to bylo 209 tisíc spotřebitelů.

Solus sdružuje zhruba 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům ohledně bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií, P2P půjček a v obchodu.