Zdražování úvěrů se jen tak nezastaví

Zdroj: Pixabay.com

V roce 2022 bude pokračovat trend minulého roku, kdy v říjnu odstartoval růst hypotečních sazeb u všech tuzemských bank. Vlastní bydlení se spoustě lidí ještě více vzdálilo a ani ceny podnájmů neklesnou. Rostoucí životní náklady mohou dovést mnoho domácností do velkých problémů.

Jak to bude s cenou nemovitostí? 

Bublina na realitním trhu se stále nafukuje a ne a ne prasknout. Ceny se stále zvyšují a letošní rok nebude výjimkou. Bohužel drahé bydlení má stále své kupce, a dokud je na trhu poptávka, tak stále bude i nabídka.

Růst cen energií se promítne do nájemného. Starých smluv se příliš nedotkne, obzvlášť má-li nájemník energie přepsané na sebe. Nové smlouvy se však výrazně prodraží a donutí zájemce poohlédnout se po menším bytě v méně žádaných lokalitách.

Jak je těžké získat hypotéku?

V současné době prakticky není možné získat 100% hypotéku. Žadatel musí disponovat 20 % z hodnoty nemovitosti. Pokud nemáte požadovanou částku k dispozici, můžete ji uhradit díky půjčce. Čímž se však ještě více zadlužíte.

Banky si stále své klienty důkladně prověřují. Dokládání příjmů a prověření rejstříku dlužníků je jen základ. Zvýšení úrokových sazeb vyřadí žadatele s nižší schopností splácet. Na hypotéku v budoucnu dosáhne stále méně lidí a podle prognóz převládne západní model, kdy většina lidí bydlí v nájmech.

Kam schovat peníze před inflací?

Inflace dosahuje rekordních čísel. Přes všechny kroky České národní banky se ji stále nedaří dostat pod kontrolu a měla by atakovat hranici 10 %. Peníze uložené na běžných účtech nebo v hotovosti jsou v ohrožení. Úrok na spořicích účtech nezvládne pokrýt celou inflaci a je jen málo možností výhodných investic.

Jednou z možností jsou dlouhodobé vklady do podílových fondů. Jistotou jsou také nemovitosti. Bohužel je jejich cena velmi našponovaná a běžný člověk si zpravidla nemůže dovolit financovat investiční nemovitost.

Půjčka jako řešení špatné situace?

Rostoucí ceny ve všech oblastech nutí domácnosti k radikálním řešením. Opustit dům na hypotéku je těžké a spousta lidí se snaží situaci zachránit půjčkou. Banky si však svoje žadatele stále velmi pečlivě ověřují. Sjednání online půjčky nebo klasické půjčky neprojde každému.

Při zamítnutí bankovní půjčky se lidé uchylují k nebankovním rychlým půjčkám. Ty však zpravidla nejsou příliš výhodné. Vysoký úrok i RPSN půjčku pěkně prodraží. Jakákoliv neschopnost splácet se vám vymstí. Penále z prodlení jsou opravdu vysoké.

Nebankovní instituce si svoje žadatele nijak neprověřují. Posouzení schopnosti splácet je jen na vás a většina lidí není schopna si plně uvědomit rizika spojena s rychlou půjčkou. Prodlení ve splácení a nabalování dalších dluhů vás snadno dostane do dluhové pasti. A z té se jen těžko dostává ven.