Celorepublikový dluh na výživném klesl poprvé pod 10 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Dvouleté děti ve školkách
2
Fotogalerie

Poprvé v novodobé historii České republiky klesl celorepublikový dluh na výživném. A to pod hranici 10 miliard korun (při součtu všech dlužných alimentů). Vyplynulo to z údajů Asociace neúplných rodin. Asociace hodnotu dluhu počítá na základě informací z rozsudků a exekučních výměrů. Pozitivní je i to, že došlo ke snížení dlužné částky na hlavu.

Výše celorepublikového dluhu se pohybuje v rozmezí 9,7-9,9 miliard korun a má klesající tendenci. Je to dáno tím, že stále více dlužníků je schopno dluh splácet, ale i alimenty platit s pravidelností. 

Pokud budou i nadále ekonomicky příznivé podmínky, mohla by hodnota dluhu stále klesat. Zvyšující se platy zvyšují šance na vymáhání dlužných alimentů. „V podstatě se dá říci, že nikdy nebyly tak ideální podmínky. Máme minimum nedobrovolných neplatičů a zřejmě v historicky největším množství případů dokáže neplatič nejen umořovat dluh, ale zároveň spolu s tím platit i pravidelné výživné," uvádí Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz.

Podle Novotné ale tato situace nebude trvat napořád. Celorepublikový dluh opět vzroste, jakmile se zpomalí ekonomický růst.

Ani dobrá ekonomická situace nezajistí stoprocentní vymožení

Asociace neúplných rodin dokáže podle Novotné u případů, kde je navrženo takzvané asistované vymáhání, průměrně zajistit asi polovinu dlužné částky. Pokud by měl být poměr vyšší, musel by se zapojit stát. Zvýšit vymahatelnost výživného a přijmout další opatření. Podle Asociace neúplných rodin není spásou jen zálohové výživné. Stát by se měl zaměřit i na práci načerno, zavedení evidence dlužníků nebo zvýšení celospolečenského tlaku na dlužníky.