Cestovní pojištění: Co je dobré vědět před cestou

.

. Zdroj: CK FISCHER

.
.
3
Fotogalerie

Při plánování dovolenkových cest je potřeba myslet ještě na jednu podstatnou věc, cestovní pojištění. Smlouvu je ideální nastavit vždy dle typu zájezdu, plánovaných aktivit i osob, které se dovolené zúčastní.

Cestovní pojištění pro dítě i dospělého by se mělo vždy skládat z pojištění léčebných výloh, úrazového pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu. Limity pojistného plnění si pak vždy nastavte dle typu dovolené a aktivit, které plánujete na dovolené dělat.

Spoléhat se pouze na modrou kartičku (EHIC) zdravotní pojišťovny by se nemuselo vyplatit. V řadě zemí z tohoto pojištění nelze hradit spoluúčast. Třeba ve Francii by pak turista musel zaplatit většinu zdravotní péče a až zpětně žádat o proplacení pojišťovnu.

Co se týká limitů tak v případě cest do Evropy je standardem limit na léčebné výlohy do 3 milionů korun. Na cesty do vzdálenějších destinací, kde jsou částky na případné ošetření zpravidla vyšší, pak odborníci doporučují nastavit vyšší limity. „Při cestování, obzvláště s dětmi, se vyplatí sjednat i pojištění odpovědnosti za škodu. Zde doporučujeme alespoň limit 2 miliony pro případ způsobení újmy na zdraví, 1 milion pro škody na věci a 500 tisíc pro případ finanční škody,“ vyjmenovává tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Ceny pojištění zahrnující tyto složky pro čtyřčlennou rodinu se v případě týdenní dovolené v evropské destinaci pohybují nejčastěji v rozmezí 300 až 800 korun dle typu produktu.

Kdy pojištění uzavřít

„Pojišťovny mají v rámci smluv o pojištění do zahraničí nastavenou určitou čekací dobu, tzv. karenční dobu, která je u pojišťoven různě dlouhá. Neplnění v případě vzniku pojistné události po určité stanovené období může v případě cestovního pojištění trvat hodinu i týden. Drtivá většina pojišťoven podmiňuje platnost pojištění jeho sjednáním v ČR, proto nespoléhejte na to, že si pojistku zařídíte online až z místa dovolené. Pojištění si pro všechny případy uzavřete obratem po zaplacení zájezdu nebo letenky,“ radí Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Nové možnosti

Řada pojišťoven před sezonou často přichází s nejrůznějšími novinkami. Některé z letošních reflektují komplikace související s cestou vlastním vozem a také s adrenalinovými sporty.

Třeba Pojišťovna VZP přichystala balíček připojištění Bezstarostná jízda k cestovnímu pojištění určený motoristům. V případě poruchy automobilu na cestách zajistí zdarma dopravu posádky i vozu samotného zpět domů do Česka. „Běžné cestovní pojištění sice také zahrnuje řešení poruchy automobilu na cestách, pro klienty ale představuje mnohem menší komfort a vyšší náklady – v případě poruchy pojišťovna obvykle zajistí nocleh a odtah do nejbližšího servisu, případně náhradní vůz pro sjednaný počet kilometrů. „Pokud s náhradním autem ujedete víc, nebo dojedete až domů, další kilometry musíte doplatit, a pokud vaše auto opravovali v cizině, musíte se pro něj vrátit do zahraničního servisu na vlastní náklady,“ vysvětluje Halina Trsková, místopředsedkyně představenstva PVZP.

Česká pojišťovna pak v rámci svého životního pojištění Můj život nyní nabízí tzv. neplánovaný adrenalin. „Pokud se klient rozhodne vyzkoušet si o dovolené některý z extrémních sportů, může si jedenkrát za rok zdarma rozšířit své pojistné krytí právě o tyto aktivity na 21 dní, říká Buriánková.

Kooperativa pak vsadila na rozšíření asistenčních služeb. „Na letošní sezónu jsme pro klienty připravili novinky v podobě dvou nových bezplatných asistenčních služeb. „Předcestovní asistence“ podá cestovní, bezpečnostní či turistické informace o cílové destinaci. „Travel Asistent“ pak poskytuje nepřetržitou asistenční pomoc v případě problémů s letem. Týká se to především zpoždění letu, zrušení letu, zmeškání návazného letu a odepření nástupu na palubu. Služba zahrnuje i právní službu v případě soudního vymáhání případné finanční kompenzace až do výše 15 600 korun, pokud na ni vznikne nárok,“ dodává tiskový mluvčí Kooperativy Milan Káňa.