Elektřina zdražuje o 15 procent. Využijte situace ke změně dodavatele

elektřina, ilustrační foto

elektřina, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Elektřina
Elektřina
Elektřina příští rok zlevní
Elektřina
Elektřina
6
Fotogalerie

Kvůli nárůstu cen na energetické burze se můžeme připravit na to, že čeští dodavatelé energií na tuto situaci budou reagovat. Ceny se budou zvyšovat jak firmám, tak spotřebitelům.

K plošnému zvyšování cen tak dojde po mnoha letech již před začátkem zimy, nikoliv až se začátkem příštího roku. Spotřebitelé i firmy ale mohou kvůli zdražení odstoupit od stávajících smluv a snadno tak přejít k výhodnějším dodavatelům. Tímto lze ušetřit i tisíce korun ročně.

„Při zdražování ceníkových cen totiž může klient od stávající smlouvy odstoupit i přesto, že je smluvně fixován na určitou dobu. Přestup k jinému dodavateli je ale možný za různých podmínek. Především záleží na tom, jak s vámi stávající dodavatel komunikuje a jak vás o změně cen informuje,“ uvádí Zbyněk Laisek, zakladatel portálu Porovnej24.cz.

Jak a kdy je možné změnit dodavatele

Jestliže vás váš dodavatel informuje o zdražení, máte na podání výpovědi smlouvy celý měsíc. Pokud vás dodavatel řádně neinformuje, máte na odstoupení dokonce tři měsíce od změny cen. Bez ohledu na to, jestli s nimi dříve uzavřeli smlouvu na dobu určitou se závazkem odběru několik let. Dodavatelé, kteří zdražují, musí o změně informovat své zákazníky nejpozději třicet dnů předem, a to adresně. Vyvěšení nových ceníků na webu nestačí – spotřebiteli musí zaslat například dopis nebo e-mail. Odběratel pak může nejpozději deset dní před nabytím účinnosti změn od smlouvy odstoupit.

„Dodavatel, který by chtěl nové ceny zatajit a neoznámil je podle pravidel, je automaticky potrestán tím, že od smlouvy můžete odstoupit celé tři měsíce poté, kdy změny začnou platit,“ doplňuje Miroslav Rottner, ředitel Odboru právní ochrany spotřebitele ERÚ.

Na změny je potřeba dávat si pozor. Dodavatelé často své klienty o změnách cen neinformují a sází na to, že si toho klient v dané lhůtě nevšimne. „Dodavatelé začali v posledních měsících obesílat své klienty dopisy o zvýšení cen. Na základě takového dopisu můžete od dodavatele odejít, ovšem lhůty nejsou dlouhé a klient by proto měl co nejdříve reagovat. Pokud by tuto lhůtu nestihl, musel by již dále pokračovat ve své smlouvě za méně výhodných podmínek než doposud. Bohužel již známe takové případy, kdy byl klientům změněn jejich cenový tarif na úplně jiný a mnohem dražší než v původní smlouvě. Bavíme se o zdražení až o 15 procent,“ upozorňuje Laisek.

Jakým způsobem volit nového dodavatele

Prvním krokem, který je potřeba udělat, je srovnání. Pro porovnávání dodavatelů na trhu hlavně použijte nové ceníky. K porovnávání vám mohou posloužit také internetové srovnávače. Některé vám nabídnou i nezávaznou nabídku na základě předešlého vyúčtování. Měsíc není moc dlouhá doba. Proto je dobré spěchat.

Příklad: kolik můžete ušetřit?

Rodina se dvěma dětmi bydlí v menším městě ve Středočeském kraji a ve svém domě o rozloze do 200 m2 využívají elektřinu na topení a svícení. Za svou spotřebu energie rodina do srpna 2018 zaplatila necelých 17 000 korun. Od září 2018 by za stejnou spotřebu měla ročně zaplatit více než 19 500 korun. To znamená nárůst o 15,5 procenta.

V případě, že si však rodina všimne zdražení u svého dodavatele a bude mít zájem na jeho změně, může nakonec na roční ceně elektřiny ještě ušetřit. Pokud rodina zvolí levnějšího dodavatele na trhu, který ale zároveň splňuje stejné podmínky jako stávající dodavatel, může rodina ušetřit více než 4 tisíce korun ročně.

Zdroj: Porovnej24.cz