Mileniálové mají naivní představy o svém důchodu

brazilské realy

brazilské realy Zdroj: profimedia

Takzvaní mileniálové, lidé narození mezi lety 1980 a 1997 věří tomu, že do důchodu odejdou ve věku 59 let. Pouze jeden z deseti si myslí, že bude pracovat po dosažení věku 65 let. Vyplynulo to z výzkumu mezinárodní bankovní organizace HSBC, kterého se zúčastnilo 18 tisíc lidí produktivního věku ze 16 zemí.

Pracující populace vidí své finanční vyhlídky v důchodovém věku docela negativně. Pouze třetina pracujících po celém světě má představy takové, že si udrží svou současnou životní úroveň. Celých 24 procent vidí svou důchodovou budoucnost úplně černě – státní penze již nebudou existovat. Naproti tomu mileniálové jsou velmi pozitivní – do důchodu půjdou v 59 letech.

Lidé v produktivním věku plánují pracovat i v důchodovém věku. Konkrétně 3 z 5 dotázaných. 70 procent z nich si chce odchod do důchodu odložit, a to o dva i více let. Samozřejmě kvůli penězům.

Minulost se odráží v budoucnosti

Právě mileniálové na tom budou podle odhadů pracující populace, co se důchodů týče, ne moc dobře. Pouze jeden z deseti dotázaných si myslí, že mileniály čeká snadný odchod do důchodu. 58 procent respondentů je toho názoru, že mileniálové doplatí na ekonomickou situaci, kterou jim připravily předchozí generace, například globální finanční krizi či zvyšující se národní dluhy.

Pozitivní je, že generace mileniálů i přesto, že nejstarším z nich není ani 40 let, si začíná spořit na důchod. Vynikají i ochotou uskromnit se, aby ušetřili více peněz na stáří.