Průzkum: Samoživitelé si prázdniny s dětmi často dovolit nemohou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Dvouleté děti ve školkách
2
Fotogalerie

Na prázdniny se většina z nás těší. Pro samoživitele ale toto období znamená velkou finanční zátěž a starost, co s dětmi. Spousta samoživitelů se musí uchýlit k tomu, že s dětmi nejedou na dovolenou, protože na to prostě nemají. Z 500 rodičů samoživitelů se na tomto závěru shodlo celkem 61 procent dotázaných. Uvádí to program VašeVýživné.cz.

Samoživitelé by právě z důvodu, že nemají finance na rodinnou dovolenou, ocenili příspěvek od státu na letní aktivity dětí. Na tom se shodla většina rodičů samoživitelů. Zmíněný nedostatek financí pak nejčastěji pramení z „nepružných“ pracovních podmínek, které by rodiči samoživiteli dovolily větší časovou flexibilitu, neplacení výživného nebo výživného nízkého.

„Nejnižší částku, kterou evidujeme v rámci programu VašeVýživné.cz, je 100 korun, které byly vyměřeny rodiči soudem. Výživné pod 1000 korun má celkem 10 procent samoživitelů a s částkou 500 korun na jedno dítě si musí vystačit každý dvacátý rodič samoživitel,“ říká Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz. 

Samoživitelé musí na prázdniny šetřit

Za prázdniny utratí 27 procent samoživitelů maximálně do 5000 korun. Rodiče, kteří zůstanou s dětmi doma, neutratí skoro nic. 15 procent dotázaný, může za dovolenou utratit i 15 000. Pokud si tedy během roku našetří. Na prázdniny, letní tábory a jiné letní aktivity má našetřeno 71 procent samoživitelů. 29 procent si musí peníze půjčit.

„Za velmi pozitivní zprávu považuji vysoké číslo, které vypovídá o tom, že se rodiče samoživitelé i přes svou nelehkou situaci snaží šetřit. Přesto by však bylo vhodné, aby se stát zamyslel nad možnostmi finanční výpomoci všem rodičům, kteří z důvodu nedostatku financí nemohou dětem nebo sobě samotným, dopřát dovolenou nebo jiné letní aktivity v průběhu prázdnin. Navrhovali bychom podporu mimoškolních a prázdninových kroužků, které budu hrazeny státem, flexibilní pracovní dobu, kterou budou rodiče samoživitelé vítat s povděkem zejména v letních měsících, provoz letních školek nebo například dobrovolnické hlídání dětí,“ dodává Iveta Novotná.

Dalším prázdninovým problémem je právě to, že rodiče nemají na léto hlídání. 38,5 procent má možnost hlídání prarodiči, necelých 20 procent musí s dětmi zůstat doma.