Střet auta se zvěří: Jaký je správný postup?

hotový Chevrolet Bolt EV v bílém provedení

hotový Chevrolet Bolt EV v bílém provedení Zdroj: Reuters

Právě jaro je obdobím, kdy podle statistik dochází k nejčastějšímu střetu automobilů se zvěří. Pozor si dávejte hlavně navečer a v noci. Co dělat, když budete mít tu smůlu, nějaké zvíře opravdu srazíte a budete mít poškozené auto? Jestli si myslíte, že pojišťovna bude situaci řešit přes povinné ručení, jste na omylu. Proti srážce se zvěří se musíte připojistit. Nebo mít sjednané havarijní pojištění.

Spousta českých řidičů havarijní pojištění neuzavírá, když už jej má, tak v rozsahu nehradícím srážku se zvířetem. „Máme zkušenost, že mnoho řidičů, kteří si zřídí havarijní pojištění, jej smluví pro odcizení a živelní škody. Možnou škodu při střetu se zvířetem ignorují. Často jsou přesvědčeni, že právě jim se nic takového stát nemůže, protože věří ve své řidičské schopnosti. Ale ani ty nejlepší reakce za volantem k vyhnutí srážky stačit nemusí,“ říká Vanda Kýpeť, produktová manažerka Slavia pojišťovny. Když vás zvíře překvapí, může být výsledkem zničená kapota, přední světla, čelní sklo. Někdy dochází i k újmě řidiče či spolujezdce. V případě, že ke srážce dojde ve vyšší rychlosti než 50 kilometrů za hodinu, je velká pravděpodobnost, že zvíře prorazí čelní sklo a ocitne se v kabině vozu. V takovém případě může dojít k vážným zdravotním úrazům.

Většinou škody při střetu se zvěří dosahují ke 30 tisícům korun. U majitelů dražších automobilů to ale může být i několik set tisíc. Nejčastěji jsou sražena zvířata jako je zajíc, srnka nebo divoké prase. „Výjimkou ale nejsou ani hospodářská zvířata. V nedávné době jsme například zaregistrovali srážku auta buvolem, který utekl z ohrady. Škoda na voze byla vzhledem k rozměrnosti a váze zvířete fatální, řidič naštěstí vyvázl bez zranění,“ popisuje Vanda Kýpeť.

Jaký je správný postup při srážce – nebojte se volat policii

V případě, že to pro vás dopadlo dobře a nedošlo ke zranění žádné osoby, oblékněte si reflexní vestu, místo nehody označte výstražným trojúhelníkem a zavolejte policii. Ta se situací seznámí myslivce, ti se postarají o odvoz zvířete. Policie také v případě nutnosti sepíše protokol pro pojišťovnu. Vy potom zavolejte na linku vaší pojišťovny, kde už vás seznámí s dalším postupem. Hlavně nezapomeňte fotit, ať máte podrobnou fotodokumentaci místa nehody.

Je důležité, aby účastník nehody místo a poškození vozu vyfotil z několika úhlů. Kvalitní fotodokumentace pomůže urychlit vyřízení pojistné události. Není pro nás přitom podstatné, že fotografickou dokumentaci pořizují policisté, ti pojišťovně fotografie nepředají.

Se zvířetem v žádném případě nemanipulujte a nesahejte na něj. Mohlo by vám ublížit nebo vás nakazit nějakou nemocí.

Nehrajte si na pytláky

Pokud vám hlavou bleskne myšlenka, že když už je zvíře mrtvé, odvezete si jej, tak na ni rychle zapomeňte. Hlavním důvodem je výše uvedená možnost, že je zvíře nemocné. Dále pak byste si zahrávali se zákonem, byť třeba neúmyslně. Úplně nejkurióznější je, když se řidič rozhodne, že si zvíře odveze a sní. Jelikož má kvalitní pojištění, vše důkladně nafotí pro pojišťovnu, ale policii nepřivolá. Je to skoro jako byste se sami udali.

„Je nutné jasně říci, že uvedené konání je i v tomto případě pytláctvím. Uhynulé zvíře není vaším majetkem, podle práva patří provozovateli dotyčné honitby, na které se nehoda stala,“ varuje Vanda Kýpeť. Dodává, že takových případů je kupodivu dost a majitelé automobilu se následně diví, že skončili před soudem.

pojištění