Třetina domácností nevyjde s příjmy

Rodina

Rodina Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Bohatství, ilustrační foto
Mladá rodina
4
Fotogalerie

Se svým měsíčním příjmem má problém vyjít každá třetí domácnost v Česku. Častým řešením této situace je půjčit si nebo sáhnout do rezerv. Jinak bychom nezaplatili ani pravidelné výdaje. Vyplynulo to z výzkumu Equa bank.

Největší položkou v našich výdajích jsou částky vydané za bydlení a jídlo. Na bydlení jde 28 procent našich příjmů. Na jídlo je to jen o procento méně. Problém je i v tom, že skoro pětina Čechů nemá žádnou finanční rezervu. Nejhůře na tom jsou rodiny s malými dětmi nebo s příjmem domácnosti do 20 000 korun.

Rezervy netvoříme

„Každý pátý Čech nemá vytvořenu žádnou finanční rezervu. Nejvíce finančně ohroženy jsou přitom ženy v domácnosti s dětmi mladšími 14 let. Čtvrtina Čechů má přitom rezervu pouze ve výši jednoho platu, pětina pak ve výši 2 až 3 měsíčních příjmů. Ač vypadají tyto statistiky hrozivě, lze se na ně podívat i z druhé stránky. Dvě třetiny domácností se svým příjmem bez větších problémů hospodaří a umí si nejen vytvářet rezervy, ale také pravidelně spořit,“ komentoval výsledky průzkumu Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

Na druhou stranu jsme zodpovědní

Z průzkumu vyplynulo, že se chováme docela zodpovědně co se plánování a sledování příjmů týče. Své příjmy pravidelně sleduje a vyhodnocuje osm z deseti domácností. 90 procent ví, kolik peněz má k dispozici a co si mohou dovolit pořídit. Naprosto žádnou představu o tom, jaké jsou příjmy domácnosti, nemají dvě procenta Čechů.

Více do rodinného rozpočtu přispívají muži

Stále je to tak, že na příjmu domácnosti se stále podílí více muži než ženy. Silné pohlaví do domácnosti přinese 62 procent příjmů. Zajímavé je, že hlavním správcem financí bývají ženy.

Každá druhá domácnost má pak nějaký úvěr. Mohou za to dlouhodobě nízké úrokové sazby. Čtvrtina domácností má dokonce půjčky dvě. Nejčastěji se zadlužíme kvůli vlastnímu bydlení. Dalším nejčastějším důvodem je půjčka na zaplacení jiného dluhu a koupě auta.