Už máte svou bankovní identitu?

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Službu bankovní identity již může poskytovat celkem pět bank, další se k nim připojí v nejbližších měsících. Digitální občankou lze prokázat totožnost prostřednictvím přihlašovacích údajů v elektronickém bankovnictví. Tato novinka získala ocenění v anketě Zákon roku.

Jak bankovní identita funguje?

Aktuálně je možné využít služeb bankovní identity k přihlášení do elektronických systémů státní správy u pěti bank. Akreditaci již získaly Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Moneta Money Bank.

Výhledově bude možné využít přihlašovacích údajů i v klientských zónách soukromých firem, jakou jsou například telefonní operátoři, anebo dodavatelé energií a vody. Stát i občané mohou službu používat zdarma, pro firmy již bude zpoplatněná.

„Je to v podstatě nová digitální občanka, pomocí které jednoduše online ověříte svou identitu nebo si pohodlně sjednáte služby a produkty. Budete ji moci využít také jako univerzální způsob pro přihlášení do e-shopů, aplikací a klientských zón institucí a firem,“ uvedl Petr Zíma z České spořitelny.

Z nedávného průzkumu České spořitelny vyplynulo, že nejčastěji se lidé přihlašují do Portálu občana, České správy sociálního zabezpečení, do Daňového portálu a Katastru nemovitostí. V Portálu občana pak uživatele nejvíce zajímal stav bodů v Bodovém hodnocení řidiče.

Banka jen ověří totožnost, údaje klienta dál nepředává

Stejně tak ani banky nemají přístup k informacím v portálech veřejné správy, do nichž se občan prostřednictvím bankovní identity přihlašuje.  

„Banky mají přístup k tzv. základním registrům, prostřednictvím kterých si mohou za splnění zákonem stanovených podmínek ověřit identitu klienta nebo to, zda jsou jeho informace vedené u banky aktuální,“ vysvětluje Josef Donát, partner advokátní kanceláře Rowan Legal.

Bezpečnost služby má zajistit důsledné zabezpečení ze strany banky. Právě udělená akreditace potvrzuje, že banka bezpečnostní požadavky naplnila. Menší banky původně zamýšlely přijít s vlastním technickým řešením, nakonec se ale připojily k projektu Bankovní identita, a.s.

„Záměrem je nabídnout firemnímu sektoru jedno dostupné řešení pro spolehlivou, rychlou a bezpečnou online identifikaci zákazníků a elektronický podpis,“ uvedly banky. V projektu Bankovní identita, a.s. jsou tak spojeny Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Fio banka, Komerční banka, mBank, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Zákon o bankovní identitě získal ocenění

Zákon umožňující identifikaci pomocí přihlašovacích údajů do elektronického bankovnictví získal ocenění Zákon roku.

„Je to vzorový příklad, jak pečlivě a detailně by měla být projednána každá legislativní předloha před předložením Poslanecké sněmovně. Je také ukázkou dobré praxe při spolupráci mezi soukromým sektorem a státem. Jde tak o jednu z nejprecizněji vyjednaných legislativních předloh,“ komentoval vznik zákona o bankovní identitě Filip Hanzlík, náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace.

Novinku v podobě digitální občanky má k dispozici více než 5 milionů uživatelů internetového bankovnictví. Mimo desítek jiných služeb lze s bankovní identitou i odložit podání daňového přiznání až na 1. června, anebo provést sčítání lidu.