Výživné jako jeden z největších sociálních problémů Česka

Výživné (Ilustrační foto)

Výživné (Ilustrační foto) Zdroj: Anna Samoylova

Přestože průměrný dluh na výživném klesá, jedná se o jeden z nejpalčivějších sociálních problémů Česka. V roce 2018 byl průměrný dluh na výživném 92 tisíc korun. V loňském roce se částka snížila na 57 tisíc korun.

Podle programu VašeVýživné.cz se celkový pokles celorepublikového dluhu na výživném dostal k hranici 7 miliard korun. Za snížení dluhu může ochota platit alimenty a v neposlední řadě schopnost oprávněných dluhy vymáhat.

„Je třeba si uvědomit, že rodina u dlužníků bývá v rámci splácení dluhů bohužel až na posledním místě, nemají z ní takový respekt, jako když dluží například telefonnímu operátorovi nebo poskytovateli energie. Přitom finanční prostředky většinou mají. A to chceme změnit,“ říká Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz.

Průměrné výživné se nemění

Částka průměrného měsíčního výživného zůstává stejně jako v roce 2018 na 2800 korunách. Průměrná mzda v České republice byla dle Českého statistického úřadu v posledním kvartálu celých 33 840 korun. To jinými slovy znamená meziroční nárůst průměrné mzdy nominálně o 6,9 procent a reálně o 4,7 procent. Paradoxem je, že i když mzdy rostly a podle odborníků i nadále porostou, výše průměrného výživného je poslední tři roky přibližně stejná.

Nejnižší výživné? 100 korun

Do programu VašeVýživné.cz se přihlásil klient, který měl výživné vyměřené na 100 korun měsíčně. Maximálně 500 korun na dítě dostává každý dvacátý samoživitel. Výživné pod tisíc korun má 10 procent samoživitelů. V průměru si tito lidé musí vystačit 600 korunami.

Jak vypadá průměrný dlužník roku 2019?

Stále jde o muže, čtyřicátníka, se středoškolským vzděláním, který je zaměstnaný. Tento dlužník má jedno až dvě děti ve věku 10-17 let a pochází z Ústeckého kraje. V roce 2018 průměrný dlužník alimentů pocházel z menšího středočeského města.

Krajské volby 2020 v Ústeckém kraji >>>