Za stáčení tachometrů bude hrozit pokuta až půl milionu korun

„Zloději aut ročně v Česku napáchají škody za 2,3 miliardy korun,“ říká Petra Štumpfová ze společnosti Cebia. Přetáčením tachometrů vzniknou škody třikrát větší – podle zjištění Cebia asi 6,6 miliardy.

„Zloději aut ročně v Česku napáchají škody za 2,3 miliardy korun,“ říká Petra Štumpfová ze společnosti Cebia. Přetáčením tachometrů vzniknou škody třikrát větší – podle zjištění Cebia asi 6,6 miliardy. Zdroj: reprofoto

Dlouhodobý test Seat Leon ST 1.2 TSI Style
Nákup ojetého vozu
Tachometr
..
5
Fotogalerie

Pokuta až půl milionu korun bude od 1. října hrozit prodejcům a motoristům za stáčení tachometru. Novelu zákona schválil ve středu senát. O novinkách informovalo ministerstvo dopravy v tiskové zprávě. Manipulaci s počítadly na tachometru dosud zákon neupravoval.

„Míříme především na jednotlivce a společnosti, které takovou činnost provádí opakovaně a za úplatu. Běžné řidiče, kteří omylem koupí auto se stočeným tachometrem, poškozovat nechceme,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Novela zavádí i další sankce. Pokud mechanik při opravě nebo výměně tachometru nevystaví protokol a nepředá ho provozovateli auta, hrozí mu sankce až 50 000 korun. Provozovatel vozidla zase může dostat pokutu do 10 000 korun v případě, že nepředá mechanikovi takový protokol při příští kontrole.

Ministr dále upozornil, že kvůli podvodům spojených se stáčením tachometrů připravuje ministerstvo na příští rok úpravu informačního systému stanic technické kontroly (STK), která by měla automaticky upozorňovat na všechny případy, kdy by během kontroly byl zjištěn nižší stav počítadla tachometru než při předchozí kontrole.

V minulých letech ministerstvo dopravy zprovoznilo veřejně přístupnou databázi www.kontrolatachometru.cz, kde si motoristé mohou zjistit stav tachometru při poslední kontrolách na STK. To umožňuje povinná fotodokumentace, která byla zavedena u STK od roku 2016.

Cílená úprava zákazu stáčení tachometru dosud v české legislativě neexistovala. I přesto se některé tyto případy v minulosti neobešly bez trestu. Základ k tomu položil judikát Nejvyššího soudu z roku 2014, který v případě, že kupujícímu vznikla škoda nad 5000 korun, v takovém jednání prodejce odvodil trestný čin podvodu. Tato praxe se však ukázala jako nedostatečná. Podle novely budou moci stáčení počítadel řešit úřady ve správním řízení.