8 chyb, kterých se lidé často dopouštějí při vyplňování daňového přiznání

peníze, daně

peníze, daně Zdroj: Shutterstock

Už jen do 3. dubna mají lidé čas na podání daňového přiznání za rok 2017. Krom podnikatelů se tato povinnost týká třeba zaměstnanců, kteří při zaměstnání podnikají nebo mají i další druhy příjmů. Řada poplatníků se při vyplňování přiznání spoléhá jen na sebe, což s sebou nese riziko vzniku chyb. Jaké jsou ty nejčastější?

Ten, kdo se při vyplňování daňového přiznání nespoléhá na služby daňového poradce, si musí dát pořádný pozor, aby neudělal chybu. Vyhne se tak jednak nutnosti podávat opravné přiznání, jednak riziku pokuty.

Chyba 1: Špatně uplatněné odpočty a slevy

Velmi častá chyba při vyplňování daňových přiznání se týká uplatňování odčitatelných položek. Typickým příkladem je penzijní připojištění se státním příspěvkem, u kterého je možnost odečíst si od daňového základu až 12 tisíc korun. Část poplatníků chybuje v tom, že se snaží uplatnit celou částku, kterou za rok zaplatili. Ve skutečnosti je však nutno od této částky odečíst právě 12 tisíc korun.

Chyba 2: Sleva na manželku nebo manžela

Podobně se chybuje i u slevy na manželku či manžela. Tu lze uplatnit ve výši 24 480 korun v případě, že její nebo jeho roční příjmy nepřekročily 68 000 korun. Do příjmů se přitom nepočítá rodičovský příspěvek, který je dávkou státní sociální podpory.

Odborníci se tak setkávají se dvěma druhy chyb. V prvním případě jde o neuplatnění této slevy, protože poplatník do výpočtu příjmů partnera nesprávně zahrne rodičovský příspěvek. V případě druhém pak naopak poplatník slevu nesprávně uplatňuje, protože zamění pojmy a místo rodičovského příspěvku do příjmů nezahrne mateřskou.

Chyba 3: Sleva na dítě

Vedle slevy na manželku či manžela se poplatníkům vyživujícím dítě, které s nimi žije v jedné domácnosti, skýtá možnost využít i daňové zvýhodnění na dítě. Nárok na ně však může v jednom kalendářním měsíci uplatnit vždy jen jeden z rodičů. Častou chybou u daňových přiznání pak je, že je uplatní – ať již v jednotlivých měsících, nebo za celý rok – oba partneři.

Chyba 4: Úroky z úvěrů na bydlení

Úroky z úvěrů na bydlení – ať již jde o hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření – patří mezi oblíbené položky uplatněné v daňovém přiznání. Mohou totiž základ daně snížit až o 300 000 korun. Tento odečet lze uplatňovat pouze u úroků z úvěrů na bydlení, které slouží k financování bytových potřeb poplatníka. Jejich uplatnění v případě úvěru na byt k pronájmu je chybou, které se lze velmi snadno dopustit. Druhým omylem, s nímž se lze v daňových přiznáních setkat, je, že poplatníci zapomínají, že odečíst lze jen zaplacené úroky, a nikoliv celou částku, která zahrnuje i splátky jistiny.

Chyba 5: Příjmy z živnosti na nesprávném místě přiznání

Řada poplatníků si vedle zaměstnaneckého poměru přivydělává i na živnost. Zejména u těch, kteří s přivýdělkem začínají a vyplňují daňové přiznání poprvé, se lze setkat s tím, že tyto příjmy zařadí do nesprávné části daňového přiznání. Školáckou chybou je nesprávné uvedení příjmů z podnikání ve 2. oddíle daňového přiznání spolu s příjmy od zaměstnavatele. Pro příjmy z podnikání je vyhrazena příloha číslo 1.

Chyba 6: Chybějící podpis či vynechané kolonky

Část chyb, s nimiž se odborníci setkávají, není způsobena neznalostí, ale často za ně může pouhá nepozornost. Může se jednat o vynechání některých kolonek v daňovém přiznání či záměnu údajů v nich. V neposlední řadě pak část poplatníků občas zapomene i na vlastnoruční podpis přiznání.

Chyba 7: Chybějící přílohy

Součástí daňového přiznání jsou rovněž náležité přílohy. V prvé řadě se jedná o potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele. Vždy platí, že pokud poplatník stát o něco žádá, musí nárok doložit. Chce-li uplatnit odečet úroků z úvěru na bydlení, musí doložit potvrzení banky o jejich zaplacené výši. Podobně to platí o penzijním připojištění. U slevy na manželku nebo manžela je zase nutno doložit buď potvrzení od zaměstnavatele, nebo čestné prohlášení partnera.

Chyba 8: Žádost o přeplatek

Pokud poplatníkovi v daňovém přiznání vyjde přeplatek na dani, musí o něj v přiznání na příslušném místě požádat. Finanční úřad jej totiž nevrací automaticky a ti, kteří na žádost zapomenou, pak mohou na peníze čekat týdny a týdny bez kladného výsledku.

Autor je finančním specialistou ze společnosti Ramfin.