Porostou i úroky na spořicích účtech? Inflace sahá na 5%

Zdroj: Pixabay.com

Současná korona krize ukázala, jak málo jsou lidé finančně zabezpečeni. Podle finančních poradců je ideální mít finanční polštář na tři a více měsíců. Kam však naspořené peníze uložit, aby neztrácely hodnotu, je stejně důležité jako jejich schraňování. 

Inflace v hlavní roli

S rostoucí inflací narůstá i cenová hladina zboží a služeb. Jinými slovy čím je vyšší inflace, tím méně si za svoje peníze můžete koupit. V srpnu inflace překročila 4 % a do konce roku se předpokládá, že dosáhne až k pěti procentům. Podle nejčernějších scénářů může dokonce pětiprocentní hranici překonat.

V září sáhla ČNB ke zvýšení tří úrokových sazeb. Takzvanou repo sazbu, kterou je regulováno množství peněz v oběhu, zvýšila ČNB na 1,5 %. Diskontní sazba úročící volné finanční prostředky ostatních bank se zvýšila na půl procenta a lombardní sazba určující za kolik si mohou banky u ČNB půjčit, je nyní na 2,5.

ČNB se snaží krotit inflaci právě těmito kroky, banky reagovaly téměř okamžitě. Hello bank a Trinity Bank takřka okamžitě zavedly zvýhodněné spoření. Ostatní banky je následovaly o něco později. Bankovní rada se snaží dostat inflaci zpět ke dvěma procentům, což je složitý úkol, protože zvyšování souvisí se znovunastartováním globální ekonomiky. Výsledky by se měly dostavit do jednoho roku.

Jak chránit svoje úspory

Volné prostředky na aktuální měsíc je vhodné uložit na běžném účtu zdarma. V současné době je nabízeno velké množství běžných účtů bez jakýchkoliv poplatků a je nesmysl platit za zbytečné věci jako jsou papírové výpisy, výběr z bankomatu nebo vedení účtu.

Finanční polštář na tři, ideálně šest měsíců, si uložte na spořicí účet. Většina bank nabízí k běžnému účtu vedení spořicího účtu zdarma. Navíc můžete peníze libovolně přesouvat a mít je vždy po ruce. Úroky na spořicích účtech nejsou bůhví co a před inflací vás neochrání, ale je to lepší než mít peníze bez jakéhokoliv úročení. 

Do čeho se vyplatí investovat

V současné době je jen málo věcí, do kterých má smysl investovat. V první řadě musíme zmínit podílové fondy, které jsou dlouhodobější investicí, a s jejich zařizováním by vám měl pomoci finanční poradce specializující se na investice.

Další velmi dobrou investicí jsou nemovitosti. Pokud zvažujete nákup investiční nemovitosti a chybí vám finanční prostředky, tak se v tomto případě vyplatí i půjčka, protože se vám splátky zaplatí díky nájemníkům.