Spoření versus investování. Často v tom nevidíme rozdíl

spoření, finanční plánování

spoření, finanční plánování

37 procent Čechů ve věku 25 až 55 let se pouští do investování. Nejčastěji jde o podílové fondy, nemovitosti a akcie. V průměru jsme schopni investovat 3 tisíce měsíčně. Investicím častěji podléhají muži, vysokoškoláci a lidé, kteří mají příjmy mezi 30 až 40 tisíci korun. Výnosy z investování bychom v největším procentu případů využili na v penzi, na pořízení bydlení nebo na cestování. Vyplývá to z výsledků průzkumu Raiffeisenbank.

38 procent z nás investuje do podílových fondů, 29 procent do nemovitostí. 67 procent dotázaných investuje spíše pravidelně, 82 procent měsíční bázi. „Investování už dávno není pouze výsadou bohatých. Pokud disponujete volnými prostředky, dlouhodobé a hlavně pravidelné investice představují velmi dobrou možnost získání vyššího zhodnocení, než jaké lze aktuálně dosáhnout na běžných spořicích účtech,” říká Jaromír Sladkovský, ředitel Raiffeisen investiční společnosti.

Investování má svá rozika

„Je nutné mít na paměti, že jakákoli investice s sebou vždy nese určitou míru rizika. Proto je dobré investovat ne do jednoho, ale naopak do více instrumentů a ono riziko tak co nejvíce diverzifikovat,“ radí Jaromír Sladkovský.

Rozdíl mezi investováním a spořením často nevidíme

40 procent Čechů, kteří spoří, zároveň i investují. Často v tom ale nevidí rozdíl. „Je zajímavé, že na dotaz jakým způsobem respondenti spoří, jsme obdrželi i odpovědi, že spoří prostřednictvím investic. Investování tedy berou jako způsob, jak si našetřit na horší časy či jak se zajistit do budoucna,” uzavírá Jaromír Sladkovský.