Spořicí účty: Jaké jsou sazby? A plánují banky navýšení úroků?

...

... Zdroj: iStock.com

xx
...
Nikdy není pozdě začít spořit na penzi
spoření
5
Fotogalerie

Spořicí účty jsou stálým, ale nikterak výnosným produktem. Peníze na nich uložené podle odborníků nevydělávají, a dokonce v průběhu času ztrácejí mírně na hodnotě. Přesto je podle nich lze pro uložení části úspor využít. Proč a jaké jsou sazby na konkrétních účtech?

Pro mnoho lidí jsou jednou z prvních voleb, kam uložit své volné finance, spořicí účty. Ty dnes vedle běžných účtů nabízí většina tuzemských bank. Roční úrokové sazby na nich se pohybují zpravidla do půl procenta, často s omezením na maximální vloženou částku, za splnění určitých podmínek se pak lze dostat i na sazbu lehce přes jedno procento. V takovém případě jsou majitelé účtů například povinni provést určitý počet plateb za dané období nebo si sjednat některou z dalších služeb.

„Úrokové sazby na spořicích účtech jsou nyní hodně nízko. Nepokryjí inflaci, u úroků je navíc třeba počítat i s patnáctiprocentní daní z příjmů. V produktovém portfoliu bank tak spořicí účty aktuálně plní víceméně marketingovou úlohu. Mají význam spíše pro správu osobních financí, když si chce klient banky odložit část peněz mimo běžný účet pro pozdější využití,“ říká Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

Finanční rezerva na dosah ruky

Spořicí účty se hodí například pro finanční rezervu, která by měla činit alespoň trojnásobek běžných měsíčních příjmů domácnosti. Peníze stranou se sice nezhodnotí, ale v případě rozbitého kotle, pračky či jiných nečekaných výdajů budou snadno po ruce. „Zbylou část úspor je pak vhodné vložit do více profitabilního produktu. Pro konzervativní investory se hodí například stavební spoření se státní podporou, pro ty odvážnější třeba v akciových fondech,“ dodává Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin.

Kolik nyní dostanete?

Air Bank

Air Bank může svým klientům nabídnout spořicí účet s názvem Spořicí účet. U tohoto účtu vám nebudou účtovány žádné poplatky a není u něj výpovědní lhůta. Aktuální úroková sazba je 1 procento (pro vklady do 250 tisíc korun) a měla by být nejvyšší na trhu. Vklady nad 250 tisíc korun jsou úročeny sazbou 0, 2 procenta. K získání úroků stačí, aby klient zaplatil 5x kartou za měsíc, a to nákup v jakékoliv výši. Spořicí účet můžete mít rozdělený na několik obálek. Není nutné mít běžný účet u této banky. Air bank zatím další navyšování úroků neplánuje.

ING Bank

ING má v nabídce spořicí účet s názvem ING Konto s aktuální úrokovou sazbou 0,5 procenta ročně do zůstatku 300 tisíc korun, po přesažení této částky je to 0,10 procenta. Ani tato banka se nechystá navyšovat úrok.

ČSOB

„Novinkou je spořicí účet Spoření s bonusem. Ten umožňuje našim aktivním klientům získat sazbu 0,41 procenta do 250 000 korun, což je dvojnásobek sazby na ostatních účtech. Další možností jak si zajistit zajímavé zhodnocení je Duo Profit. Jedná se o kombinaci spoření a investování, kdy klient vloží 50 procent prostředků do podílového fondu a na druhou polovinu získá garantovanou sazbu 2 procenta na dobu jednoho roku,“ řekl nám Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí spořicí účet eKonto Flexi. Aktuální úrok je 0, 75 procenta, a to do 150 tisíc korun. Založení i vedení účtu je pochopitelně zdarma. Zda bude banka úroky navyšovat, nám nebylo prozrazeno.

UniCredit Bank

Tato banka vám nabídne dva spořicí účty. Spořicí účet Prima, kde získáte úrok 0,05 procenta do částky 499 999 korun, po dosažení půl milionu dostanete 0,01 procenta. Druhou variantou je Unikátní spoření Plus, kde můžete zhodnotit své finance až do 20 milionů. Pro částky od 200 000 do 19 999 999 korun 0,05 procenta. U vyšší částky získáte 0,01 procenta. Ani UCB svým klientům zatím nenabídne lepší zhodnocení.

Moneta Money Bank

U Monety si můžete založit Spořicí účet Genius 9 s úrokovou sazbu 0,5 procenta ročně do 99 999,00 korun a 0,2 procenta od 99 999,01 korun. A Spořicího účtu Gold, kde může být sazba až 1,1 procenta.

Equa bank

U této banky jde volit mezi Spořicím účtem Hit a Spořicím účtem. U toho prvního získáte úrokovou sazbu 0,2 procenta u částek do 200 tisíc (s bonusem až 0,8 procenta), od 200 tisíc do 3 milionů Equa bank úročí sazbou 0,2 procenta a nad 3 miliony je to 0,01 procenta. Na druhém Spořicím účtu dostanete úrok 0,2 procenta do dvou milionů korun.

Česká spořitelna

„Stále nabízíme spořicí účet Spoření České spořitelny a aktuální úroková sazba je 0,2 procenta ročně. V současnosti zůstává úroková sazba na stejné úrovni a nadále monitorujeme dění na finančním trhu, které má na rozhodování o výši úrokových sazeb vliv,“ uvedl za ČS Jiří Štábl.

mBank

mBank má spořicí účet eMax s úrokovou sazbou 0,01 procenta. Dále eMax Plus k běžnému účtu, který aktivně využíváte. Zde je úroková sazba 0,01 procenta, zvýhodněná sazba je 0,3 procenta (do 100 tisíc korun). A účet mSpoření určený na odkládání malých částek při každé platbě kartou, s úrokem 0,01 procenta. Ani zde se navýšení nedočkáte.

Fio banka

„Nabízíme spořicí účet Fio konto s úročením 0,15 procenta. Budoucí stav dopředu nekomentujeme, změny úrokových sazeb vyhlašujeme až v oznámení pro klienty, aby o změně věděli jako první,“ říká tiskový mluvčí Zdeněk Kovář.

Komerční banka

„Komerčka“ vám nabídne tři spořicí konta. KB Spořicí konto Bonus s úrokem 0,01 procenta do 30 milionů, KB Spořicí konto Bonus Aktiv s úrokem 0,01 procenta do 10 milionů a KB Spořicí konto Bonus Invest s úročením 0,01 procenta. U spořicích kont můžete získat i bonusovou sazbu.

Banka Creditas

Před pár týdny naopak navýšila sazby Creditas. Všechny spořicí účty budou nyní úročeny základní sazbou 0,5 procenta ročně a čtvrtletním bonusem ve výši 0,1 procenta. Celkové úročení 0,6 procenta získáte, pokud z účtu neodešla v předchozím čtvrtletí žádná platba. I v případě, že nastal odchozí pohyb na účtu, úspory se vždy zhodnotí minimálně o 0,5 procenta. Spoření je bez pásmového úročení, není omezeno výší vkladů, ani využíváním jiných produktů.

Wüstenrot

„Wüstenrot Spořicí účet nabízí základní úrok 0,2 procenta ročně. K němu si může klient připsat věrnostní bonus až 0,4 procent ročně za sjednání fixace prostředků na 3 až 12 měsíců. Pro částky od 30 000 korun do 1,5 milionu korun tak lze získat zhodnocení až 0,6 procenta. Kromě Spořicího účtu nabízíme od ledna také zajímavé zhodnocení i na Termínovaném vkladu. Klienti, kteří si zvolí vklad na 5 let, získají úročení 1,10 procenta ročně, úložky od jednoho do čtyř let mají výnos 0,50 až 0,80 procenta,“ říká Pavel Hejzlar, produktový manažer finanční skupiny Wüstenrot.

Sberbank

„Sberbank CZ zvýšila klientům sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech již 1. prosince 2017, kdy jako jedna z prvních bank zohlednila zvýšení základní sazby ČNB u spoření. Další zvýšení spořicích účtů během roku je možné,“ za banku uvedla Radka Černá. Do 300 000 korun tak můžete dosáhnout na sazbu až 0,83 procenta.