Spořicí účty opět ožívají díky krokům ČNB

Zdroj: stockphotosecrets.com

Kovidová doba spoustě lidem ukázala, jak moc je důležité mít finanční rezervu. V případě výpadku příjmů je doporučeno mít na kontě peníze na minimálně tři měsíce dopředu. Podle průzkumů však finančním polštářem disponuje jen velmi málo lidí. Zvýšení úroků na spořicích účtech by je však mohlo nalákat ke spoření.

Za všechno může inflace

Inflace je podle ekonomů ztráta kupní síly peněz, takže si za svoje úspory koupíte méně a méně věcí. V současné době hodnota inflace již překročila hranici 4 % a nevypadá, že by měla v krátké době klesnout. Do boje s rostoucími cenami se vydala Česká národní banka.

Změna úrokových sazeb ČNB se promítne do úrokových sazeb na trhu a ovlivní také měnový kurz, investice, úspory, ceny veškerého zboží a služeb. Tyto kroky sice ovlivní současný trh, ale na inflaci působí pomalu a výsledky bude vidět nejdříve v horizontu jednoho roku.

Vyplatí se spořicí účet?

Dříve byl spořicí účet jednou z mála možností, kam ukládat peníze a naspořit si. Úroky na tehdejších účtech byly vyšší a zajišťovaly nějaký zisk. Před současnou inflací vás ani nejvýhodnější spořicí účet nezachrání.

Zvýšení úrokových sazeb je všeobecně vnímáno negativně, protože dochází ke zdražení hypoték. Na druhou stranu většina bank reaguje zvýšením sazeb na svých spořicích účtech, což je alespoň malá náplast na současnou situaci.

Jednou z prvních reagujících bank byla Trinity Bank, která zvýšila sazby na 2,08 % bez omezení výše vkladu. Od 22. Listopadu zvyšuje na 1, 5 % sazby také Air Bank a od prosince zvyšuje úrok i Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Equa bank.

Snadná cesta ke spořicímu účtu

Spořicí účet není vůbec těžké získat. Stačí si založit běžný účet a jako bunus spousta bank nabízí i vedení spořicího účtu zcela zdarma. Než si vyberete svůj vysněný spořák, tak si ověřte, že vám podobnou službu nenabízí i vaše banka, případně za kolik.

Pokud jsou spojeny se založením spořicího účtu nebo běžného účtu spojeny nějaké poplatky, které u stávající banky nemáte, tak raději zůstaňte u svého původního poskytovatele bankovních služeb. Jestliže je však váš stávající běžný účet nevýhodný, tak je možná čas na změnu.

Impulsem ke změně můžou být poplatky za vedení běžného účtu, za výpisy z účtu, drahé výběry z bankomatu cizích bank nebo poplatky za odchozí zahraniční platby. Stačí si srovnat základní nabídku na trhu a už nebudete muset platit víc než je nutné. Pro představu, většina bank v současnosti upouští od poplatků za vedení běžného účtu, tak je zbytečné tyto nesmyslné poplatky platit.

Kam uložit úspory

Podle většiny finančních expertů je ideální mít uloženy výdaje na aktuální měsíc na běžném účtu. Výdaje na další tři až šest měsíců mějte na spořicím účtu, ke kterému máte snadný přístup a v případě nenadálých výdajů můžete penězi ihned disponovat a libovolně je mezi oběma účty přesunovat.

Případné další úspory se vyplatí investovat, protože vám je úrok na spořicím účtu před inflací neochrání. Existuje několik možností, kam se vyplatí investovat. Klasickou investicí jsou nemovitosti, při současné situaci na realitním trhu můžete jen vydělat. Dále lze vložit peníze do podílových fondů nebo do méně tradičních komodit, jako je alkohol, umění nebo zlato.