Spořit na penzi je ideální už nejen sobě, ale i dětem. Pro jistotu…  

Penzijní reforma

Penzijní reforma Zdroj: profimedia.cz

Výhody penzijního spoření ve srovnání s ukládáním peněz na běžný či spořicí účet dnes zná i investiční začátečník. Jsou to nízké náklady, státní příspěvek, daňové zvýhodnění, příspěvek zaměstnavatele a v případě správné volby investiční strategie i slušný výnos.  

Pravidelné ukládání na důchod již patří k základům finanční gramotnosti. I mládež dnes dobře rozumí tomu, proč je dobré si z měsíčního výdělku část odvádět do penzijních fondů. 

„Jednoznačným benefitem penzijního spoření je pravidelný příspěvek od státu, daňová úleva, možnost příspěvku od zaměstnavatele a v neposlední řadě možnost odejít až o pět let dříve do důchodu bez jeho pozdějšího krácení,“ shrnuje výhody spoření na penzi produktová ředitelka Rentea penzijní společnosti skupiny Partners Lucie Jurníčková.  

Založit smlouvu o penzijním spoření si u nás přitom podle ní může v podstatě kdokoli a kdykoli. Jediná podmínka je, že nesmí mít aktivní dvě a více smluv najednou. V takovém případě by šlo o takzvanou duplicitu, což by mělo za následek okamžité pozastavení vyplácení státního příspěvku.  

Tip: Nabídku penzijního spoření si můžete porovnat v našem srovnávači

V penzijních fondech spoří celá rodina, dokonce i děti 

Pro některé domácnosti je ale často překvapení, že penzijní spoření, přesněji řečeno doplňkové penzijní spoření (DPS), mohou rodiče či jiní zákonní zástupci uzavřít také pro své nezletilé děti. I ony pak mohou při úložce až jeden tisíc korun měsíčně získat od státu příspěvek až 2760 korun ročně.  

Lucie Jurníčková v této souvislosti pak upozorňuje na zajímavou možnost u penzijního spoření dětí. Po dosažení 18 let si totiž mohou z penzijního fondu vybrat až jednu třetinu svých úspor včetně zhodnocení. Což dobře poslouží třeba jako investice na studium či výjezd na zkušenou do zahraničí.  

Mladí se mohou v investiční strategii klidně odvázat 

Zaskočeni při uzavírání smlouvy o penzijním spoření bývají často klienti při řešení volby investiční strategie. Na výběr totiž mají ze tří základních variant, kterými jsou konzervativní, vyvážená nebo dynamická investiční strategie.  

Volbu strategie určuje averze k riziku, ale zejména pak věk a zbývající doba do dosažení důchodového věku. Investování do dynamických fondů, investujících zejména do akcií, je podle odborníků obecně vhodné pro investory, kteří mají do penze patnáct a více let.  

„Hodnota majetku v penzijním spoření s dynamickou strategií může kolísat a také že v praxi kolísá, ale dlouhodobě dokáže zajistit výnos v průměru okolo pěti a více procent ročně,“ vysvětluje Lucie Jurníčková.  

Ke konzervativní investiční strategii se pak uchylují lidé, kterým zbývá do penze několik málo let. Hodnota investovaných peněz nekolísá, to ale za cenu nízkého výnosu. Ten obvykle nepřesahuje částku jednoho procenta a jen málokdy překoná inflaci.  

Zvolená strategie není navždycky 

Jelikož všechny penzijní společnosti na tuzemském trhu umožňují investiční strategii kdykoli a zdarma měnit, dává smysl pak i s takovouto možností pracovat v průběhu trvání smlouvy.  

„Mladší generace by měly volit jednoznačně dynamické investování a postupem věku se přes vyvážené fondy uchylovat až k těm konzervativním,“ shrnuje Lucie Jurníčková.  

Zároveň také upozorňuje na novinku na trhu, s níž přišly fondy Rentea. Ty nabízí všem svým účastníkům výplatu části zisku penzijní společnosti na jejich penzijní účet, a to vždy jednou za pět let.  

„Minimální výše bonusu je jedno procento z průměrného zůstatku na smlouvě. Což platí jak pro ty, kteří se spořením se státním příspěvkem začínají, tak i pro klienty, kteří změní svou penzijní společnost a přejdou k nám,“ popisuje podmínky nového benefitu s tím, že u průměrné smlouvy tak lze díky bonusu získat řádově až 30 tisíc korun.