Vzrostl počet podvodných kampaní z ruskojazyčných zemí na českých mobilech

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

.
počítač, boss, šéf, notebook
3
Fotogalerie

V posledních dnech se zvýšil počet podvodných reklamních kampaní zaměřených na tuzemské uživatele chytrých telefonů. Mohou je přihlásit k prémiovým mobilním službám. Stojí za nimi jednotlivci nebo skupiny útočníků z ruskojazyčných zemí, u kterých nelze vyloučit ani vazby na organizovaný zločin. Oznámila to dnes antivirová firma Eset.

Útočníci podle ní zneužívají legitimní nástroje, jako jsou například služby Google AdSense nebo WordPress, a prostřednictvím on-line reklamy inzerují lákavé nabídky k investicím, nákupu potravinových doplňků, nebo rovnou přihlašují uživatele k prémiovým mobilním službám. Často jako součást těchto podvodů zneužívají také jména celebrit nebo známých společností, uvedla.

Aktuálně zjištěný podvodný obsah se podle ní objevuje v několika jazykových mutacích, včetně češtiny. Útočníci zpravidla kromě přizpůsobení textů do cílového jazyka využívají ve velké míře jména a tváře osobností z veřejného života i podnikatelského prostředí. Kampaně se objevily na zařízeních s Androidem i iOS. Autoři podvodných článků zneužívají také zranitelnosti přímo v redakčním systému pro správu webového obsahu WordPress, upozorňuje Eset.

"Tyto podvody jsou poměrně propracované. Útočníci, kteří podle našich dat působí z ruskojazyčných zemí, zneužívají známé a legitimní nástroje jako reklamní síť Google AdSense nebo WordPress, a podle našich informací mohou dále nakupovat a registrovat také desítky až stovky nových internetových domén k provozování jednoduchého webu, který pak funguje jako rozcestník a přesměrovává uživatele na finální podvodnou stránku," řekl analytik Esetu Ondřej Novotný.

Pokud uživatel klikne na takovou reklamu, může být bez varování přihlášen k nechtěným prémiovým mobilním službám, které jsou nejčastěji zpoplatněny částkou 99 korun za týden. Podvodníci mu ale mohou prodat také různé dietní programy, potravinové doplňky, prostředky proti bolestem kloubů a podobně. Opakované zasílání takového zboží je pak typicky opět zpoplatněné na straně zákazníka. Výjimkou není ani typ podvodu, kdy je uživatel přesměrován na stránky on-line finančních makléřů s podezřele lákavými nabídkami investic, uvedl Eset.

"Důležité je nenakupovat na anonymních webech, které mají neznámé provozovatele, nebo jsou usídleny v takzvaných třetích zemích, protože vymáhání spotřebitelských práv pak bude o to složitější, v mnoha případech téměř nemožné," doplnil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.