Startupy v EU využívající technologii blockchainu ke změně planety

Zdroj: Ilustrační fotka

S rostoucím zájmem o bitcoin a další kryptoměny se těžiště pozornosti přesunulo k blockchainu, tj. k základní technologii distribuované účetní knihy (DLT), na které tyhle digitální měny běží. Proč? Protože tato technologie má mnohem větší potenciál, který dalece přesahuje digitální měny.

Blockchain nachází uplatnění například v mezinárodních platbách, na kapitálových trzích, v oblasti dodržování předpisů a odpovědnosti, ve financování obchodu, při odhalování a prevenci praní peněz, v kryptoměnových kasinech, pojišťovnictví a dalších. V Evropě jsme zaznamenali spoustu iniciativ v podobě startupů, které potenciál blockchainu využívají ke skutečné nápravě a pomáhání životnímu prostředí. A my si je teď projdeme.

Single.Earth

Cílem Single.Earth je pomáhat při záchraně současných systémů tím, že se ochrana přírody stane lukrativní pro všechny vlastníky. Chtějí, aby zachování lesů bylo stejně lukrativní jako jejich destrukce. Majitelé půdy dostávají za ekvivalent 100 kg CO2 zachyceného jejich lesy, mokřady nebo jinými ekologickými aktivy token odrážející ekologickou hodnotu jejich majetku.

Společnost byla založena v estonském Tallinnu v roce 2019 a doposud získala 8,1 milionů EUR, přičemž na posledním kole seedu se podílely společnosti EQT a Icebreaker.VC.

Retraced

Německá společnost Retraced využívá technologii blockchainu k záznamu dat v celém hodnotovém řetězci módních značek, čímž přispívá k transparentnosti dodavatelských řetězců.

Díky tomu, že společnosti využívají ke kontrole a optimalizaci svých dodavatelských řetězců inovativní technologie, mají jednotliví zákazníci možnost sledovat, jak spotřebitelské chování ovlivňuje životní prostředí a životy osob zapojených do konkrétního výrobku.

ClimateTrade

ClimateTrade je platforma pro obchodování s uhlíkovými kredity založená na blockchainu, která vznikla ve Valencii. Pomáhá firmám plnit jejich dekarbonizační cíle tím, že financuje ověřené uhlíkové offsety a klimaticko-regenerační iniciativy po celém světě.

Tohle první klimatické tržiště využívající blockchain získalo na začátku letošního roku v beznadějně obsazeném kole 7 milionů EUR a hodlá získat dalších 13 milionů EUR.

Twig

Twig se označuje za „banku věcí“ založenou na konceptu oběhového hospodářství. Twig proniká do Webu 3.0 vývojem ekologické platební infrastruktury pro Web 3.0. Cílem není pouze podat pomocnou ruku spotřebitelům při realizaci hodnoty jejich fyzických věcí výměnou za fiat hotovost, ale společnost by chtěla jít mnohem dál. Umožňuje nakupovat kryptoměny a NFT a směňovat věci.

Londýnský startup Twig založený v roce 2021 získal celkem 41,4 milionu EUR a akreditaci B-Corp.

Cirplus

Cirplus je hamburská firma, která s blockchainem propojuje udržitelnost. Platforma společnosti uzavírá cyklus pro plasty tím, že využívá algoritmy na bázi umělé inteligence a technologii blockchainu k vytvoření jednotného kontaktního místa pro vyhledávání, vyjednávání, uzavírání smluv, doručování, pojištění a placení za recyklovatelné materiály a transakce s plastovým odpadem po celém světě.

Společnost Cirplus získala koncem roku 2021 od zahraničních investorů investici ve výši 3,3 milionu EUR.

Coorest

Coorest prodává NFT zvaná NFTree, která slouží ke kompenzaci nadbytečných emisí CO2 výsadbou stromů v reálném světě. Kdykoli je vysazen strom, majitel tokenu NFTree obdrží tokeny odpovídající množství zablokovaného CO2. Tokeny jsou buď využitelné, nebo obchodovatelné jako uhlíkové offsety.

Coorest podporuje zemědělství nákupem opuštěné půdy a zaměstnáváním nových zemědělců k jejímu obdělání. Tento estonský startup funguje od roku 2021.