Vybíráme debetní kartu k běžnému účtu

Zdroj: stockphotosecrets.com

Platba kartou je v současné době naprostým standardem. Bankovním účtem disponuje téměř každý a dalším krokem k snadnému placení je výběr karty. Prakticky máte na výběr ze dvou možností. Kreditní nebo debetní kartu.

Kreditní a debetní karta

Debetní kartu dostanete při založení běžného účtu zdarma u většiny bank. Bez problémů s ní zaplatíte v obchodě a vyberete obnos z bankomatu. Na debetní kartě máte uloženy vlastní peníze a pouze svoje peníze můžete používat.

Klady: Rychlý přístup k penězům, vlastní peníze, nejde o úvěr

Zápory: Při krádeži přijdete o vlastní peníze, nemá benefity

Kreditní kartu vám vydá banka a nemusíte u ní mít vedený účet. Při platbách nedisponujete vlastními penězi, ale půjčujete si předem smluvenou částku od banky. Nejde tedy o vaše peníze, ale o druh úvěru. Při žádosti o hypotéku se ověřují i podezřelé pohyby na kreditní kartě. Nezodpovědné zacházení vás může při žádosti o hypoteční úvěr potopit.

Klady: funguje jako krátkodobá půjčka, v zahraničí vyžadují kreditní karty při půjčení auta, slevy a bonusy

Zápory:Drahé výběry z bankomatu, poplatek za vedení, jde o úvěr

Jak vybrat tu pravou banku

Jakmile si ujasníte, zda potřebujete kreditní nebo debetní kartu, tak vás čeká výběr banky. V současné době je samozřejmostí vybírat banku bez absurdních poplatků. Tím myslíme především poplatek za vedení účtu, výpisy, výběry z bankomatů nebo za vydání debetní karty.

Další důležitá kritéria jsou na vás. Pokud máte radši osobní kontakt, tak si zvolte banku s velkým množstvím poboček. Máte-li rádi jednání online, vsaďte na tento typ banky. Bankomaty na každém rohu potřebujete v případě, že jsou zpoplatněny výběry z bankomatu jiných bank.

Každá banka má svůj základní účet pojmenovaný. Například mBank má mKonto. Najděte si u jednotlivých bank základní účty a srovnejte si online veškeré parametry. Budete-li platit do zahraničí, zajímejte se o ceny zahraničních transakcí. Přizpůsobte si volbu banky svým vlastním potřebám.

Co dalšího sjednat k běžnému účtu

Zřízením klasického účtu to nekončí. Většina bank nabízí k běžnému účtu výhodný spořicí účet bez poplatků. Úroky na spořicím účtu zpravidla nezvládají pokrýt inflaci, ale nabízí alespoň nějaké zhodnocení. Peníze ze spořicího účtu můžete libovolně přesouvat z běžného účtu a zpět. Máte je tedy neustále k dispozici.

Podle finančních poradců je spořicí účet skvělým místem pro uložení finanční hotovosti na tři až šest následujících měsíců. Na běžném účtu mějte jen peníze na aktuální měsíc. Při případném odcizení vám zmizí jen peníze z běžného účtu a ty na spořicím účtu zůstanou v bezpečí.

Jakékoliv další finanční prostředky ukládejte do podílových fondů nebo do jiných vhodných investic. Při současné hodnotě inflace je jen málo míst, kde se jejich hodnota rapidně nesnižuje.