Aktivně se vzdělává třetina zaměstnanců

Hledání práce

Hledání práce Zdroj: ProfiMedia

Výrobní závod firmy KOMA Modular ve Vizovicích
Výrobní závod firmy KOMA Modular ve Vizovicích
3
Fotogalerie

Skoro polovina zaměstnanců je natolik sebevědomá, že žije v přesvědčení, že si se svými znalosti vystačí i za pět let. Nejčastěji to jsou lidé ve výrobě. Aktivně se vzdělává přes třetinu zaměstnanců. Motivuje je k tomu touha zachovat si atraktivitu na trhu práce i do budoucna. Nejčastěji si zaměstnanci rozšiřují odborné znalosti a zaměřují se na nové technologie. To jsou data personální agentury Grafton Recruitment.

I ve výrobě by se měli zdokonalovat

Ve výrobě si 6 lidí z 10 myslí, že jim současné znalosti vystačí i za pět let. V IT jsou o tom přesvědčeni pouze 2 z 10. Pokud nebudeme řešit obor, tak jako nedostačující vidí své dovednosti 42 procent respondentů. Navzdory tomu se aktivně vzdělává pouze 35 procent dotázaných.

„Ve výrobním sektoru si jen necelá pětina zaměstnanců myslí, že jejich dovednosti nebudou za pár let dostačující. Je to však právě jejich práce, které se postupující automatizace dotkne velmi výrazně. Nejvíce si tuto skutečnost uvědomují zaměstnanci v IT, kteří vidí, jak rychle technologie postupují vpřed například v oblasti umělé inteligence a automatizace procesů,“ vysvětluje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Bude třeba porozumět digitálním technologiím

Do hloubky svůj obor studuje 62 procent pracovníků, 60 procent se rozvíjí v nových technologiích. Podle Světového ekonomického fóra se do roku 2025 změní až 85 milionů pracovních míst. Budou vznikat nová pracovní místa, která budou souviset s dělbou práce mezi stroji a lidmi. Bude proto nutné porozumět tomu, jak digitální technologie používat.

„Již dnes dokáží technologie převzít řadu rutinních výrobních a servisních úloh, a právě proto se zvyšuje poptávka po dovednostech, které technologie nezvládnou. Mezi dovednosti budoucnosti tak patří nejen digitální znalosti, ale také schopnost komunikace nebo kritické a analytické myšlení,“ vysvětluje Martin Malo.