Češi jsou na tom dle statistik MPSV dobře. Chudších domácností je stále hodně

..

.. Zdroj: pujcka.co

Podle zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí o příjmech a výdajích českých domácností jsme na tom dobře. Statistiky ale nezohledňují domácnosti, které žijí na pokraji chudoby.

„Přestože je ekonomika v posledních dvou letech ve výborné kondici, stále je tu významný podíl domácností, které si nemohou dovolit neočekávaný výdaj kolem deseti tisíc korun, a těch je zhruba třetina. I přes minimální nezaměstnanost si pětina rodin nemůže dovolit týdenní dovolenou mimo domov. S příjmy s menšími či většími obtížemi vychází kolem 60 procent rodin, a pro převážnou většinu rodin představují náklady na bydlení významnou zátěž. Kolem milionu lidí je stále ohroženo příjmovou chudobou. To jsou hlavní argumenty, proč budeme prosazovat změny jako je prorodinný balíček,“ dodala ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

Hospodářský růst české ekonomiky je příznivý 

Data, která vyplývají z výše mezd, platů, sociálních příjmu, finančních úspor, ale i z nejrůznějších typů úvěrů ukazují, že v 1. až 3. čtvrtletí loňského roku byl hospodářský růst české ekonomiky příznivý. Zpráva už ale neodrážejí skeptičtější čísla, o kterých informuje například dokument Finanční a sociální situace domácností a životní styl osob vydaný Českým statistickým úřadem.

První až třetí čtvrtletí 2018

Výše průměrné nominální mzdy byla na 31 225 korunách. Průměrná mzda vzrostla o 6,3 procenta. Šlo o nejvyšší navýšení od roku 2001. Průměrný starobní důchod byl 12 379 korun (vzrůst o 4,8 procenta). Domácnosti dlužily na půjčkách 1 615,4 mld. korun. Úspory domácností u bank byly 2 499,4 mld. korun.

Ne všechny domácnosti na tom byly dobře

Neočekávaný výdaj ve výši 10 200 korun si nemohlo dovolit 28,1 procent českých domácností. Týdenní dovolená mimo domov byla nepředstavitelná pro 25 procent. Do svého jídelníčku si nemohlo 7,1 procent domácností pravidelně zařadit maso. 3,2 procenta si dokonce nemohly dostatečně vytopit své domovy. A 3,1 procenta bojovaly s výdaji spojenými s bydlením. Podle ČSÚ jde o data, která odráží tzv. míru materiální deprivace, což je důležitý aspekt při posuzování celkové životní úrovně domácnosti.