Finální milník v digitalizaci práva obchodních společností se blíží. S.r.o. má být možné založit za jediný den

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Oral B

Od loňského roku lze návštěvu u notáře při zakládání obchodní společnosti nahradit videokonferencí, zjednodušila se i pravidla pro splacení vkladu u firem s kapitálem do 20 tisíc korun. Nyní je v legislativním procesu další zjednodušující návrh. V případě jeho schválení bude v Česku možné založit s.r.o. během jediného dne.

Digitalizace v právu obchodních společností a přehled loňských změn

Od roku 2014 postačí k založení společnosti s ručením omezeným vklad ve výši jedné koruny na jednoho společníka, od téhož roku mohou zápisy do obchodního rejstříku provádět kromě rejstříkového soudu také sami notáři.

Další požadavek na zjednodušení přinesla evropská směrnice o využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností. Společnost s ručením omezeným musí být možné založit plně online.  

Až do 1. ledna 2021 vyžadoval zákon, aby byl peněžitý kapitál splacen na zvláštní bankovní účet, který pro tyto účely zřídí správce vkladu. Na počátku loňského roku vstoupila v účinnost novela zákona o obchodních korporacích, která umožnila splatit kapitál do 20 tisíc korun i jinak, například v hotovosti k rukám notáře.

Novela notářského řádu umožňující vyhotovení elektronického notářského zápisu na základě videokonference s notářem začala platit od září 2021. Dnes je tak možné vyhotovit notářský zápis opatřený digitálními podpisy dálkově, ale pouze v obchodněprávních věcech.

Živnostenské oprávnění až dodatečně

Přímo směrnice o digitalizaci v právu obchodních společností uvádí, že „aby se zajistilo včasné online vytvoření společnosti (…), neměly by členské státy online vytvoření společnosti (…) podmiňovat získáním jakékoli licence nebo povolení dříve, než může být dokončeno vytvoření společnosti (…)“.

Toto řešení má být také promítnuto do příslušných zákonů. Vládní návrh, který se nyní nachází v prvním čtení v Poslanecké sněmovně, počítá s oddělením vzniku společnosti s ručením omezeným od získání živnostenského oprávnění.

„Stávající úprava vycházela z historického stavu, kdy rejstříkové řízení trvalo v řádu týdnů,“ píše se v důvodové zprávě. „V současné době není nutné trvat na přísné posloupnosti: založení – získání živnostenského oprávnění – zápis do veřejného rejstříku, ale tyto procesy mohou probíhat současně. Výhodou takové úpravy je především ušetřený čas – podnikání lze zahájit dříve, nebude-li nutné čekat na vydání předběžného živnostenského oprávnění živnostenským úřadem a až následně podat návrh na zápis do veřejného rejstříku,“ uvádí dále důvodová zpráva.

Zakladatelé si tak budou moci vybrat, kdy ohlásí živnost (nebo požádají o koncesi). Mohou tak učinit jak před podáním návrhu na zápis – pak by ale museli počkat na vyhodnocení ze strany živnostenského, tak i po jeho podání.

Bude-li návrh zákona schválen, konečně bude možné založit společnost s ručením omezeným během jediného dne, a to i online.

Evidence osob vyloučených z funkcí

Kromě odložení povinnosti získat živnostenské oprávnění až po zápisu s.r.o. do obchodního rejstříku obsahuje vládní návrh zákona i další novinku.

„Návrh také počítá s vytvořením nové neveřejné evidence vyloučených osob, v níž budou evidovány osoby, které se nemohou stát členem voleného orgánu obchodní korporace (například jednatelem), která je běžná v zahraničí,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

K informacím z neveřejné evidenci ve správě Ministerstva spravedlnosti mají mít dálkový přístup soudy a notáři. Zápis do evidence by prováděl ten soud, který o vyloučení z funkce rozhodl.