K paušální dani se přihlásilo 70 359 živnostníků

Finanční úřad pro Prahu

Finanční úřad pro Prahu Zdroj: Tomeš Michael

Finanční úřad pro Prahu
2
Fotogalerie

K paušální dani se do dnešního rána přihlásilo 70 359 živnostníků. Uvedlo to ministerstvo financí s tím, že by mělo již jít o konečná čísla. Termín pro nahlášení paušální daně byl sice do minulého pondělí, ale na finanční úřady ještě přicházela oznámení zaslaná poštou. Ministerstvo původně očekávalo, že se k dani připojí až 100 000 živnostníků.

Nejvíce zájemců o využití paušální daně eviduje finanční úřad pro Prahu, a to 15 243. Následuje Středočeský kraj s 10 332 zájemci a Jihomoravský kraj se 7469 zájemci.

Pro začínající živnostníky nebo ty, kteří obnoví činnost během roku, však termín v pondělí minulý týden nebyl konečný. Tito podnikatelé se mohou k paušální dani přihlásit nejpozději ke dni zahájení či obnovení činnosti.

Paušální daň je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do milionu korun. Daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Pro letošní rok paušální daň činí 5469 korun za měsíc, z toho 2976 korun činí platba na důchodové pojištění, 2393 korun na zdravotní pojištění a 100 korun záloha na daň. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí odpadne i důvod k většině kontrol.

Podle odborníků je paušální daň nejvýhodnější pro živnostníky s nižším výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již nemohou podnikatelé uplatňovat žádné odečitatelné položky, slevy na dani, ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.