Deset tipů, jak neprodělat při online nákupech

Internetové nakupování, ilustrační foto

Internetové nakupování, ilustrační foto Zdroj: Jan Jirásek

Letošní nákupy se kvůli pandemie COVID-19 ve velkém přesouvají na internet. A obzvlášť před slevovými akcemi, jako je nynější Black Friday, nebo před vánoční nákupní horečkou se na nás hrne jedna lákavá nabídka za druhou.

Rozhodně se ale vyplatí nedat na první dojem, ne všechny akční nabídky jsou skutečně výhodné. Na co si dát při nakupování přes internet nejen v tomto období pozor? Pomůže vám následující desatero.

Pozor na hru s čísly

Slevové akce běžně vycházejí z ceníkových cen, za které se zboží prodávalo při uvedení na trh. Obchodník může třeba inzerovat mobilní telefon se šedesátiprocentní slevou, ale „zlevňuje“ klidně i rok a více starou cenu, za kterou se už zboží dávno neprodává. Porovnejte si tedy cenu zboží i u ostatních prodejců, ať víte, zda jde o skutečnou slevu, nebo jen o hru s čísly. Značně vám s tím pomohou cenové srovnávače, ale ne vždy zobrazují zcela aktuální ceny.

Příliš lákavé, aby to byla pravda

Vyhněte se na první pohled až neuvěřitelně levným nabídkám. Slevy v řádu desítek procent na zboží, které se jinde prodává o tisíce korun dráž, zavánějí podvodným e-shopem. Ty bohužel stále zůstávají smutnou realitou online prostředí.

Nakupujte v klidu

Nepodlehněte tlaku. „Sleva platí už jen hodinu. Poslední kusy na skladě. Produkt si právě prohlíží 53 zákazníků…“ To jsou všechno obchodnické triky, které vás mají přimět k rychlému nákupu. Nenechte se tím ovlivnit a nakupujte v klidu, až když si ujasníte, že zrovna tento typ zboží potřebujete a je za výhodnou cenu. Rozhodnete-li se pro nákup na splátky, platí obezřetnost dvojnásob, abyste se ve spěchu neupsali k nevýhodnému úvěru. Zajímejte se hlavně o ukazatel RPSN, které shrnuje veškeré náklady na úvěr.

Máte skutečně VIP cenu?

V posledních letech přibývá různých akcí, kdy obchodníci nabídnou například zaměstnancům. konkrétní firmy exkluzivní možnost nakupovat za „VIP ceny“. Je-li to i Váš případ, porovnejte si v daném obchodě vaši cenu s tou pro běžné zákazníky, stejně jako nabídku v jiných obchodech. Dost často zjistíte, že v případě konkrétního zboží není mezi VIP a běžnou cenou rozdíl.

Čtěte recenze

Nakupujte v obchodech, se kterými máte kladnou osobní zkušenost nebo jsou ověřené jinými zákazníky. Pomohou vám v tom opět různé srovnávače a zákaznické recenze, zda bylo objednané zboží dodáno včas a bez komplikací. Obzvlášť v době covid-19 doručování některých e-shopů pod náporem zákazníků kolabuje. Nikdo netvrdí, že se musíte omezovat jen na velké hráče, kteří na nás neustále chrlí reklamy, ale nakupovat v obchodě, který nemá vůbec žádné reference může být risk a zadělání si na problémy.

Ověřte si obchod

Pokud se přeci jen rozhodnete nakoupit v e-shopu, který neznáte a nemáte na něj žádné reference, je dobré ověřit, zda uvádí na svých stránkách údaje, jako je obchodní jméno, IČO, DIČ, bankovní spojení, telefon, adresa, odpovědné osoby nebo pracovní dobu. Zkuste na uvedené číslo zatelefonovat a přesvědčte se, že na druhém konci s vámi bude někdo skutečně komunikovat.

Plaťte raději na dobírku

V neověřených e-shopech je vhodnější volit platbu dobírkou, případně platit kreditní kartou, která bývá proti podvodům pojištěna. Vybrané banky a pojišťovny nabízejí možnost pro takový případ pojistit i běžnou platební kartu. Platíte-li elektronicky, měli byste údaje posílat ze zabezpečené domácí sítě, a ne z otevřené WI-FI, kde hrozí, že se k vašim údajům dostanou podvodníci.

Víte, co kupujete?

Obzvlášť u elektroniky si ověřte, zda je zboží určeno pro český, nebo pro evropský trh. V druhém případě můžete při nákupu ušetřit, ale komplikace mohou nastat při reklamaci, kdy je nutné zboží reklamovat přes e-shop, ve kterém jste ho zakoupili. Pozor dejte také na to, zda kupujete nové, nebo zánovní či použité zboží.

Využijte svá práva

Při koupi zboží přes e-shop máte 14denní lhůtu na vrácení zboží bez udání důvodu. Pamatujte i na to, že zboží nemusí být zabaleno v původním obalu. Obaly nejsou ze zákona součástí zboží a vrátit můžete i rozbalené výrobky. Jen je potřeba dát pozor, abyste zboží nepoškodili.

Užijte si den bez nákupů

Máte nákupního shonu plné zuby? Tak symbolicky oslavte Mezinárodní den nenakupování ničeho. Možná se budete divit, ale i tento den najdete v kalendáři, letos připadá na sobotu 28. listopadu, tedy den hned po Black Friday. A můžete se rovnou zamyslet, zda by nebylo lepší své finance začít spíše zhodnocovat nebo si vytvořit pojistku, že nebudete muset omezit váš životní standard, pokud byste se museli vypořádávat s náhlým výpadkem příjmů třeba kvůli nemoci nebo úrazu. I pojišťovny, investiční společnosti a stavební spořitelny přicházejí obzvlášť ke konci roku s velmi zajímavými akcemi, kdy můžete na poplatcích ušetřit částky v řádech tisíců korun. 

Autor je pojistný analytik společnosti Broker Trust.