Mezi vysokoškoláky je více žen než mužů

...

... Zdroj: iStock

Mezi mladými ženami je více než 40 procent vysokoškolaček, zatímco mezi mladými muži je jen 27 procent vysokoškoláků. Podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí v naší republice se mění v závislosti na věku. Největší rozdíly v platech najdeme mezi vysokoškoláky a vyučenými. To jsou data Českého statistického úřadu.

Nejvíce vysokoškolaček najdeme ve věkové kategorii 25 – 34 let. Je to 276 000 žen. Stejně starých vysokoškolsky vzdělaných mužů je 198 000. „V roce 2017 podíl vysokoškolsky vzdělaných žen ve věku 25 až 34 let činil 40,3 procenta, ale ve stejné věkové skupině mužů to bylo pouze 27,4 procenta,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Pokud se podíváme na věkovou kategorii nad 65 let, je to obráceně. Vysokoškolsky vzdělaných mužů zde bylo 16,6 procenta, což je o 8,5 procentního bodu více než u stejně starých žen.

Vzrostl počet zaměstnanců

Od roku 2010 vzrostl počet lidí pracujících v postavení zaměstnanců o 308 000. Větší nárůst byl u žen. Mezi živnostníky je výrazně méně žen než mužů. Podle ČSÚ se počty vysokoškolsky vzdělaných podnikatelek ve sledovaném období zvýšily o 29 000 žen, počty vysokoškolsky vzdělaných podnikatelů o 25 000 mužů. Podíl vysokoškolsky vzdělaných žen byl ve skupině podnikatelek vyšší než u zaměstnankyň, mezi muži oproti tomu není rozdíl výrazný.

Zkrácené úvazky

V porovnání s Evropskou unií máme v Česku daleko méně kratších úvazků. Je to okolo 7 procent. V Rakousku a Německu je takto zaměstnaných 30 procent pracujících. Zkrácené úvazky častěji volí ženy než muži.

„Z přibližně 380 tisíc kratších úvazků připadlo na ženy více než 70 procent. Dominance žen ve využívání kratších úvazků je patrná hlavně mezi 30. a 44. rokem života a souvisí s péčí o děti. Rozdíly v počtu kratších úvazků se u obou pohlaví vyrovnávají až v seniorském věku,“ říká Marek Řezanka z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.