Nebaví vás papírování? Domluvte si s berňákem paušální daň. Čas je do konce května

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

DPH, ilustrační foto
Bohatí by měli podle většiny Čechů platit větší daně.
Osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se změní na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť.
peníze, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Chcete se zbavit byrokracie? Nechce se vám vést daňová evidence, popřípadě účetnictví? Máte možnost se papírování zbavit, stačí si sjednat paušální daň. Tedy daň dopředu dohodnout s finančním úřadem. Pravděpodobně bude ve finále o něco vyšší, než byste platili nebo platit mohli bez jejího sjednání, ale zase odpadá velká spousta byrokracie a nehrozí velké riziko daňové kontroly.

A teď pozor, nedávno schválený daňový balíček rozšiřuje okruh poplatníků, kterým může být paušální daň stanovena o ty, kteří mají příjmy ze závislé činnosti a poplatníky provozující podnikatelskou činnost se zaměstnanci. Z přechodného ustanovení (Čl. II bod 14 daňového balíčku) vyplývá, že novelizované ustanovení lze použít již pro letošní rok, přičemž pro toto zdaňovací období stanoví lhůtu pro podání žádosti o stanovení daně paušální částkou nejpozději do 31. května 2017. Správce daně musí rozhodnout do 15. září 2017. Žádost není zpoplatněna.

K tomu abyste vůbec mohli o paušální dani uvažovat, musíte splnit několik podmínek, respektive nesmíte mít jiné příjmy než:

  • ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství,
  • ze živnostenského podnikání,
  • příjmy dle § 6 ZDP (tj. příjmy ze závislé činnosti)
  • z jiného podnikání ke kterému je potřeba podnikatelské oprávnění,
  • příjmy z úroků z vkladů na účtu, který je určen k podnikání poplatníka.

Paušální daň není pro toho, kdo má jiné příjmy, než výše uvedené, případně majícímu v předcházejících třech zdaňovacích obdobích příjmy přesahující 5 000 000 Kč. A teď pozor, nedávno schválený daňový balíček rozšiřuje okruh poplatníků, kterým může být paušální daň stanovena o ty, kteří mají příjmy ze závislé činnosti a poplatníky provozující podnikatelskou činnost se zaměstnanci.

Žádost o stanovení daně paušální částkou musí obsahovat zejména:

  • předpokládané příjmy,
  • předpokládané výdaje k těmto příjmům,
  • další skutečnosti rozhodné pro stanovení daně paušální částkou.

Předpokládané příjmy zahrnují veškeré předpokládané příjmy z činnosti, které jsou předmětem daně, kromě příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž se daň vybírá zvláštní sazbou. Zahrnují rovněž předpokládané příjmy z prodeje majetku, který byl vložen do obchodního majetku a příjmy ze zrušení rezervy vytvořené podle zákona o rezervách.

Předpokládané výdaje zahrnují veškeré předpokládané výdaje k předpokládaným příjmům. Jedná se o výdaje, které by mohly být v případě uplatňování výdajů v prokázané výši dle § 24 zákona o daních z příjmů uplatněny jako výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů, a to například: výdaje na nákup zboží, nájem provozovny, výdaje za energie spotřebované při provozování činnosti, odpisy hmotného majetku, výdaje na pracovní cesty.

Do předpokládaných výdajů se zahrnuje i zůstatková cena prodaného majetku, který lze podle zákona o daních z příjmů odpisovat, výše rezervy vytvořené pro příslušné zdaňovací období podle zákona o rezervách.

Další informace týkající se paušální najdete v tomto pokynu Generálního finančního ředitelství.