Nemůžete se na nic soustředit, natož na práci? Možná trpíte technostresem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Aplikace Mobito
Aplikace Newslinn
Aplikace Newslinn
4
Fotogalerie

Počítače a s nimi připojení k internetu, mobilní telefony. To jsou věci, které už do našich životů neodmyslitelně patří. Popřemýšlejte ale nad tím, zda s těmito vymoženostmi dnešní doby netrávíte příliš mnoho času, zda by nešlo věnovat se jiným aktivitám. Mnohým z nás se stává, že v přítomnosti technologií podléhají nepříjemným pocitům a stresu. Obecně to můžeme nazvat pojmem technostres.

Pojem technostres byl definován už v roce 1984 americkým psychoterapeutem Craigem Brodem. Jde o moderní nemoc, která je způsobena neschopností jedince vyrovnat se s novými informačními a komunikačními technologiemi psychicky zdravým nebo pozitivním způsobem.

„V širším smyslu lze technostres chápat jako oblast psychologických a fyziologických problémů, které jsou spojené s neschopností užívat technologie v pracovním prostředí. V užším pojetí se jedná o stres, který zažívá člověk při práci s počítačem. Obavy z moderních technologií se nemusí týkat jen strachu z počítačů, ale také z mobilních (chytrých) telefonů nebo dokonce z automatické pračky či myčky na nádobí,“ uvádí Wikipedie.

Snížená produktivita práce

Informační a komunikační technologie jsou pochopitelně přínosem do naší společnosti. Jde ale i o to, že nás obyčejné lidi převyšují, svými schopnostmi na ně mnohdy nestačíme. A člověk má pochopitelně obavu z toho, jak technologie ovlivní jeho práci. Proto žijeme v neustálém napětí, jelikož musíme nasávat nové informace a učit se nové technologie. Míra technostresu se odvíjí od věku, pohlaví, vzdělání, počítačové gramotnosti, atd.

Technostres se ale projevuje i jinak, než jen “obyčejnými“ pocity stresu. Za jeho projevy bereme i bolest zad, krční páteře, očí, hlavy, syndrom karpálního tunelu,… to všechno může mít za následky sníženou schopnost koncentrace, nepříjemné pocity, pocení, záchvaty hněvu, nespavost, noční můry, bolesti žaludku, hlavy,… A sníženou produktivitu práce.

Postižení technostresem se z práce vracejí naprosto vyčerpaní. Už po příchodu do práce a zapnutí počítače z nich vyprchává všechna energie. A to vše souvisí s malou produktivitou práce, protože unavený člověk prostě nemůže být produktivní. Takto poznamenaný člověk není schopen se naplno věnovat práci, jelikož má nutkavou potřebu neustále kontrolovat komunikační média. Důsledkem technostresu je také snížení spokojenosti s prací, loajality k zaměstnavateli a celkové životní štěstí.

Společnost Microsoft se na začátku letošního roku ptala 20 tisíců zaměstnanců různých firem na využití technologií a produktivitu práce. Mnozí z nich vypověděli, že neustálý přísun e-mailových zpráv a všemožných upozornění či vzkazů negativně ovlivňuje jejich míru schopnosti soustředit se. Někteří dokonce tvrdili, že rozsah a způsob užití technologií v zaměstnání je zastavil v růstu produktivity práce.

Jak všemu uniknout

Každopádně si oddělte čas, kdy musíte být ve společnosti technologií a čas, který budete trávit bez nich. V žádném případě byste neměli mít technologie v místnosti, ve které spíte. Samozřejmě je potřeba trávit čas tam, kde technologie nedosáhnou, takže v přírodě nebo kdekoliv venku, sportujte, vyrazte si na túru.

Pokud jste zaměstnavatelem, zjišťujte, jak moc jsou vaši zaměstnanci spokojeni s využitím technologií, co jim brání soustředit se na práci. Pořádejte teambuildingy v přírodě, ve firmě svým lidem udělejte zázemí, kde mohou trávit přestávky bez technologií. Od zaměstnanců nepožadujte komunikaci mimo jejich pracovní dobu. Pochopitelně pokud je to možné.