Pětina firem zvažuje kvůli rostoucím cenám energií snížit stavy zaměstnanců

.

. Zdroj: Depositphotos

Téměř pětina českých firem zvažuje kvůli rostoucím cenám energií snížit stavy svých zaměstnanců. Abnormálně vysoké ceny plynu a elektřiny způsobují potíže zejména podnikům v energeticky náročných odvětvích, jako jsou pekárny, sklárny nebo hutě. Propouštění by se mělo týkat hlavně administrativních pozic ve službách, dělnických nebo technických pozic. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci podniků, tedy Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu dopravy a Asociací malých a středních podniků.

"Zatím jsme zaznamenali případy propouštění menšího počtu zaměstnanců, a to u jednotek zaměstnavatelů na kraj v rámci celé ČR. Na dělnických pozicích je propouštění většinou spojeno s drahými vstupy energií a surovin, kde firmy bojují především s jejich nepravidelnými dodávkami. Nejvíce ohrožené jsou zejména energeticky náročné provozy, například sklárny, ocelárny, výroba keramiky, potravin, ale i kovovýroba a další obory," řekla ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu Dagmar Kužvartová.

Firmy jsou podle ní z důvodů cen energie a vstupů donuceny odmítat zakázky, omezit výrobu a v důsledku toho propustit i některé zaměstnance. "Je patrné, že skokové nárůsty cen energie některé firmy zasahují velmi vážně, a proto potřebujeme, aby ministerstvo průmyslu dotáhlo slíbená konkrétní opatření, která by mírnila dopady prudkého nárůstu cen energie pro všechny velikosti firem. Pomoci může i kurzarbeit, u kterého prosazujeme jeho rychlé dopracování," dodala.

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Josef Jaroš upozornil, že firmy z oborů, jako jsou sklárny, pekárny, hutě, obecně zpracovatelský průmysl již například nenabírají nové zaměstnance jako náhrady za odchozí či sáhly k přímému propouštění zaměstnanců. Velké firmy podle něj reálně zvažují rovnou odchod do zahraničních lokalit. Do konce roku očekává, že k propuštění sáhne minimálně pětina firem, zejména v energeticky náročných oborech, ale dopad předpokládá i v těch ostatních.

Rovněž podle posledního šetření mezi členy Hospodářské komory skoro pětina firem zvažuje snížit počty zaměstnanců. Propustit některé z nich chtějí zejména velké podniky nad 500 zaměstnanců. Z odvětvového hlediska jde spíše o podniky působící ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu. Nejméně příznivá situace je v Karlovarském a Zlínském kraji.

"Toto šetření se ale mezi podniky uskutečnilo v srpnu před zastropováním cen energií a přijetím úsporného tarifu. Řada podniků, na které se zastropování cen vztahuje, tak svůj plán snížit stav zaměstnanců do konce letošního roku mohla nově přehodnotit," dodal mluvčí komory Miroslav Diro.

Situace s cenami energií se navíc podle něj začíná stabilizovat a ceny na burzách pozvolna klesají. Firmy vývoj cen energií sledují, nálada mezi podniky se mírně uklidnila. Firmy zavádějí opatření vedoucí ke snížení spotřeby energií, aby nemusely propouštět zaměstnance, poznamenal.