Studie: Třetina firem v Česku je terčem podvodu

Počítač

Počítač Zdroj: profimedia.cz

Skoro třetina českým firem je terčem podvodu. Přesto, že jsme na tom lépe, než zbytek Evropy, je tato situace závažná. Vyplývá to z celosvětové studie Průzkum hospodářské kriminality realizovaném poradenskou společností PwC.

Lepší číslo oproti Evropě nemáme díky tomu, že by se u nás dělo méně podvodů, ale využíváme k odhalování hospodářských deliktů méně moderní technologie než ostatní evropské země. Proto díky neschopnosti podniků podvody odhalit, se může zdát, že hospodářská kriminalita je na ústupu.

Z výsledků studie také vyplývá, že české firmy se ve srovnání se svými evropskými konkurenty s úplatkářstvím a korupcí setkaly výrazně méně.

Nejčastější podvody jsou ve finančním sektoru a výrobních podnicích

Obětí hospodářské kriminality se v posledních dvou letech stalo 33 procent firem. Nejvíce, tedy 13 procent, bylo právě ve finančním a výrobním odvětví. Dále bylo 10 procent v energetice. V padesáti procentech případů jde o zneužití majetku podniku, časté jsou podvody spotřebitelské a v oblasti nákupu. Třetina útoků se pak týká počítačové kriminality, která v ČR oproti roku 2016 klesla na 25 procent. „Případy podvodů v ČR se zdají být ve srovnání s výsledky předloňského průzkumu sice na ústupu, je však otázkou, kolik podvodných jednání zůstane dále neodhaleno,“ říká Kateřina Halásek Dosedělová z forenzního oddělení PwC ČR.

Interní kontroly zjistí stále nejvíce

Největší úspěch při odhalování podvodů mají kontroly v rámci systému řízení rizik podvodů a interní audity. A to až v polovině případů. Přes jednu čtvrtinu podvodů firmy zjistí díky svým zaměstnancům, kteří je o skutečnosti informují. V pěti procentech jde o nahlášení zločinu zvenčí. Výsledky však ukazují, že k nahlášení nebývá použita tzv. whistleblowing linka. Pokud jde o detekci podvodného jednání, ani analýza dat se nezdá být efektivní.

„Hlavní výzvou v detekci podvodů je jeho dynamický vývoj. Podvodníci se přizpůsobují a stále zkoušejí překonávat nastavené kontroly. Klíčový je proto adaptivní analytický přístup pro detekci podvodů. Budoucností této oblasti je určitě využití metod umělé inteligence, jako je strojové učení nebo zpracování přirozeného jazyka,“ říká Pavel Jankech, vedoucí týmu forenzních technologií PwC ČR.

Firmy podvody přicházejí o nemalé částky

Skoro polovina firem díky podvodům ztratila více než 50 tisíc dolarů. Podvod je však mnohem nákladnější než přímé finanční ztráty firmy. Za vyšetřování podvodu utratila čtvrtina společností částku minimálně dvojnásobnou, než byla samotná ztráta firmy. Ztrátou bývá i poškození pověsti firmy.