Svátky posunou výplatu důchodů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profit

Vánoce a přelom roku trochu zamíchá s termíny pro výplatu důchodů. Ty, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tj. v pondělí 24. prosince, budou vyplaceny již v pátek 21. prosince.

Další posuny uvádí na svém webu Česká správa sociálního zabezpečení. Důchody s termínem výplaty 22. prosince budou vypláceny již dnes, tedy 20. prosince, důchody s výplatním termínem 20. prosince byly vyplaceny již ve středu 19. prosince. Důchody s termínem výplaty 2. ledna mohou být v některých případech připsány na účet až o den později ve čtvrtek 3. ledna.

"Finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2019 může ČSSZ čerpat až ve středu 2. 1. 2019. Proto i důchody se splatností 2. ledna může ČSSZ poukázat prostřednictví České národní banky (ČNB) na účty klientů, kteří si zvolili bezhotovostní výplatu, nejdříve v tento den. Toto každoroční mimořádné opatření související s přelomem roku může znamenat, že někteří klienti budou mít příslušnou částku na svém účtu výjimečně ve čtvrtek 3. ledna 2019. ČSSZ nemá žádné možnosti, jak ovlivnit rychlost mezibankovních operací mezi ČNB a bankami zvolenými důchodci. Změna související s přelomem roku se nedotkne důchodů se splatností 2. ledna prostřednictvím České pošty, které budou vyplaceny řádně ve středu 2. ledna 2019," uvádí ČSSZ.

V dalších termínech již bude ČSSZ vyplácet důchody v řádném termínu.