Tři čtvrtiny Čechů vychází s příjmy stejně jako před pandemií

Lidé ztrácejí zájem o spotřebitelské půjčky, někteří ale padají do náruče lichvářům.

Lidé ztrácejí zájem o spotřebitelské půjčky, někteří ale padají do náruče lichvářům. Zdroj: Profimedia

Lidé ztrácejí zájem o spotřebitelské půjčky, někteří ale padají do náruče lichvářům.
2
Fotogalerie

72 procent Čechů pandemii na svých příjmech nepocítilo. Někteří dokonce s penězi vychází lépe než před rokem. Příjmy se snížily 19 procentům, 5 procent o příjmy díky pandemii přišlo úplně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Fair Credit.

S aktuálními příjmy vychází hůř než před rokem více než čtvrtina (27 procent) dotázaných, častěji přitom ženy v porovnání s muži (31 procent vs. 25 procent), lidé z menších obcí do 5 tisíc obyvatel a respondenti se základním vzděláním.

„Lidé s napjatým finančním rozpočtem v naší společnosti vždy byli a budou. Aktuální pandemie ale do těchto rodin, a nejen tam, vnáší vyšší míru nejistoty. Společně s nulovými úsporami a chybějícím pomyslným světlem na konci tunelu mohou mít tito lidé tendence řešit finanční problémy neuváženě a rizikově. Přitom obzvlášť nyní, kdy není zřejmý konec všech omezení a postupný návrat k normálu, je důležité spravovat osobní finance velmi obezřetně,“ říká Tomáš Konvička, jednatel úvěrové společnosti Fair Credit.

Základní výdaje zvládáme

Financovat základní výdaje zvládá 47 procent dotázaných. 43 procent je sice pokryje, už ale nemá finance nad jejich rámec. 10 procent má se základními výdaji problémy. Způsobem od výplaty k výplatě žije překvapivě velká část spoluobčanů. Častěji jde o ženy, především o samoživitelky nebo matky na mateřské dovolené.

„Ve složité situaci, jaké nyní čelíme, se ukazuje výhoda i minimálních úspor. Blíží se čas ročních vyúčtování energií, kdy každoročně evidujeme zájem o půjčky na pokrytí nedoplatků. Přitom půjčky na krytí těchto základních výdajů jsou oním pověstným vytloukáním klínu klínem,“ říká Konvička.