Vývoj objemu financovaných faktur je nejrychlejším ukazatelem stavu ekonomiky

Fakturace

Fakturace Zdroj: Profimedia

To, kolik firmy vystavují faktur, je jedním z nejrychlejších ukazatelů stavu ekonomiky. Pokud bychom sledovali jen propad HDP a nezaměstnanost, nepoznali bychom stav ekonomiky hned. Přichází totiž se zpožděním půl až jednoho roku. A kdy bude celková ekonomika ve stavu jako před krizí? Odborníci odhadují, že za 3 roky.

Jak jsme na tom s placením faktur?

Podle zkušeností z poslední krize trval pokles míry financování faktur tři čtvrtě roku. Jestliže by podobná situace byla i nyní, můžeme čekat, že se bude stav státního hospodářství do konce roku zhoršovat.

„Vidíme, že firmy vystavují méně faktur a v nižších objemech. Na druhou stranu se zájem o naše služby zvyšuje, jelikož banky zpřísnily riziková opatření. I konzervativnější podniky zvyšují svůj zájem o hotovost. Zejména v automotive a strojírenství je situace velmi špatná a bude trvat dlouho, než se firmy vrátí k obratům před koronavirovým obdobím,” komentuje momentální situaci na faktoringovém trhu Adam Šoukal, CEO společnosti Roger.

Malé a střední podniky

Malé a střední podniky mají problém ten, že ubylo mnoho lokálních zakázek. Některé firmy také ztratily objednávky od velkých odběratelů. Splatnosti faktur se samozřejmě prodlužují a společnosti neví, jak na to mají reagovat. Této situace využívají banky, které na velké společnosti cílí. Podniky si ale úvěry brát nechtějí, protože by se stále více zadlužovaly.

„Úvěry potřebují spíš malé firmy, ale problém českých bank je to, že jsou nejziskovější ve střední Evropě a neinvestují do svých technologií. Proto neumí malé a střední firmy dobře obsluhovat,“ uzavírá Adam Šoukal.