Senioři se snáze domohou příspěvku na bydlení, žadatelů přibyde. Ročně se vyplácí až osm miliard

Vláda vyhověla kritice odborníků a souhlasila se zjednodušením pravidel pro získání příspěvku na bydlení

Vláda vyhověla kritice odborníků a souhlasila se zjednodušením pravidel pro získání příspěvku na bydlení Zdroj: E15 Michael Tomeš

Méně zbytečné byrokracie a dalších nástrah ze strany státu. Tak má vypadat nejpozději od října cesta k získání pomoci s rostoucími cenami nájmů a energií pro nízkopříjmové domácnosti včetně seniorů.

Vláda vyhověla kritice odborníků a souhlasila se zjednodušením pravidel pro získání dávky. Předpokládá, že žadatelů výrazně přibude, což s sebou přinese vyšší nároky na financování. V posledních letech přitom příspěvek na bydlení polykal šest až osm miliard korun ročně. Plyne to ze zpráv úřadu práce, který má agendu na starosti.

„Zjednodušili jsme proces žádostí u příspěvku na bydlení, které souvisejí s uplatňováním a prokazováním nároku na dávku a její výši. Snížíme tím i bariéru, která některým osobám bránila v požádání o dávku,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Návrh novely zákona o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, který schválil kabinet, počítá s tím, že příjemci příspěvku na bydlení už nebudou muset každého čtvrt roku dokládat příjmy a náklady. Lhůta má být napříště půlroční bez nutnosti podrobného rozpisu jednotlivých nákladových položek. O dávku lidé také zřejmě nebudou muset žádat každý rok znovu jako doposud. Měla by být po splnění všech nároků na dobu neurčitou.

Předloha pamatuje i na rodiny s dětmi. Rodiče s nízkými výdělky by si mohli zvýšit měsíční částku rodičovské z nynějších nejvýše deseti tisíc korun na 13 tisíc. Upravit se mají i pravidla pro vyplácení dávky mimořádné okamžité pomoci. Zákon ještě musejí přijmout Poslanecká sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Seniory odrazuje byrokracie

Z pohledu mnohých žadatelů z řad seniorů s nízkými důchody, kterým kvůli zdražování chybějí peníze, je získání příspěvku na bydlení obtížné. Když vystojí frontu na pobočce úřadu práce, čeká je zdlouhavá byrokracie a složité dokládání dokumentů a různých potvrzení. Tuto anabázi musejí absolvovat čtyřikrát ročně.

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozornil, že při žádosti o příspěvek na bydlení musí důchodce doložit až 14 dokumentů. Kromě samotné žádosti, která má čtyři strany, je to například nájemní či podnájemní smlouva, smlouvy na energie, vyúčtování energií, potvrzení o výši důchodu, výpisy z bankovního účtu, doklady SIPO, evidenční karta či list k bytové jednotce nebo rodný list.

„Ti lidé budou krachovat a místo pomoci jim stát nabídne jen exekuce,“ kritizoval na Twitteru stávající systém Hůle.

Právě náročná byrokracie odrazuje řadu lidí na odpočinku, kteří by jinak na příspěvek na bydlení dosáhli. Plyne to z aktuálního průzkumu Českého statistického úřadu s názvem Životní podmínky, který mimo jiné zjišťoval, jak je tato dávka čerpána. Podle ČSÚ o příspěvek žádá pouze 14 procent z těch seniorských domácností, jež mají nárok na více než jeden tisíc korun měsíčně.

Kalkulačka: Příspěvek na bydlení 2022 >>>

Vláda se začala novelou zákona zabývat už v polovině května, jednání však kvůli výhradám přerušila. Nakonec souhlasila s novou verzí předlohy. Podle rezortu práce by některé změny měly platit už od pololetí, zbylé od října. Ministerstvo navrhuje, aby sněmovna úpravy schválila zrychleně už v prvním kole místo obvyklých tří.

Příspěvek na bydlení se počítá z normativních nákladů, které na každý rok vždy od ledna stanovuje kabinet podle předchozího vývoje cen nájmů, energií a podobně. Podle novely se má započítávat i odhadovaný růst pro další rok. Normativy může letos vláda s ohledem na prudce rostoucí ceny zvýšit i v průběhu roku. Novela to vládě při „významné změně“ průměrných nákladů na energie umožňuje i v dalších letech.

Vyplácení příspěvku na bydlení

Jak je vidět z tabulky, vyplácení příspěvku na bydlení v minulých letech klesalo (údaje v miliardách korun):    

20212020201920182017201620152014
6,646,977,117,728,659,299,198,86

Pramen úřad práce