Jak se bránit výpovědi nájmu

Domy v centru Berlína - i jich se bude týkat cenový strop pro nájemné

Domy v centru Berlína - i jich se bude týkat cenový strop pro nájemné Zdroj: Reuters

Domy v centru Berlína - i jich se bude týkat cenový strop pro nájemné
2
Fotogalerie

Jestliže dostanete výpověď z nájmu, máte právo proti ní podat námitky. A pronajímatel má podle občanského zákoníku povinnost vás ve výpovědi o této skutečnosti informovat. Jinak je podle dTestu výpověď neplatná.

Nejvyšší soud však nedávno rozhodl, že výpověď ze strany pronajímatele je platná, i když v ní poučení o námitkách chybí. Pronajímateli tak odpadla jedna z povinností. Které ale i nadále platí? A jak se může nájemce proti výpovědi bránit?

Občanský zákoník není přesný

V občanském zákoníku je sice uvedeno, jaké povinnosti pronajímatel při výpovědi z nájmu má, zákoník ale neuvádí nic bližšího. „Není v něm upraveno, jakou podobu mají mít námitky či v jaké lhůtě mají být pronajímateli doručeny. Nebo co se stane, když nájemce námitky podá či naopak nepodá. V naší právní poradně jsme proto vždy povinnost pronajímatele poučit nájemce o námitkách vnímali spíše jako formalitu, ovšem s ohledem na znění zákona jsme doporučovali, aby poučení o námitkách bylo součástí výpovědi,“ říká Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

O čem ještě musí pronajímatel informovat

Nájemce by měl být chráněn tím, že ho pronajímatel musí informovat o tom, že má právo podat k soudu návrh na přezkum oprávněnosti výpovědi. Pronajímatel o tom musí ve výpovědi poučit. Musí nájemníka informovat o lhůtě, ve které je nutné návrh, respektive žalobu, podat. Žaloba musí být soudu doručena během dvou měsíců ode dne doručení výpovědi nájemci.

Výpověď musí mít zákonný důvod

Pronajímatel musí ve výpovědi popsat zákonný důvod, kvůli kterému chce, aby se nájemník vystěhoval. „Důvod je potřeba přesně popsat, případně i doložit důkazy. Naopak odkaz na konkrétní ustanovení občanského zákoníku, kde je uveden důvod výpovědi, není třeba. Výpověď musí také obsahovat identifikaci pronajímatele, nájemce a bytu. Vždy doporučujeme podat výpověď poštou, nejlépe s dodejkou, aby existoval důkaz o doručení,“ uvádí Hekšová.

Kam podat žalobu

Žalobu budete podávat u okresního soudu v místě, kde se nachází byt. Musí v ní být označen pronajímatel a nájemce. Dále vysvětleno, z jakého důvodu byla dána výpověď a proč je podle vás neoprávněná.

Je dobré, když je doložena alespoň kopie nájemní smlouvy, výpověď z nájmu a výpis z katastru nemovitostí, kde bude prokázáno vlastnické právo pronajímatele.

Rozhodnutí už je na soudu

Poté bude soud rozhodovat, zda byla výpověď oprávněná, či nikoliv. Soud musí posoudit, jestli jsou skutečnosti uváděné pronajímatelem pravdivé a jestli představují zákonný důvod k výpovědi z nájmu.