Kriminalita v evropských zemích může zdražit i bydlení v Česku, tvrdí odborník

Praha

Praha Zdroj: profimedia

Praha
Ilustrační foto
..
Praha
Developerský projekt
13
Fotogalerie

Situace v ulicích v Belgii, Francii, Anglii či Švédsku mohou zdražit už tak nedostupné nemovitosti v relativně bezpečném Česku, předpovídá ekonom.

Česká republika patří naopak k zemím, které jsou relativně bezpečné, vlastně nejbezpečnější na světě. A to je důvod, pro který se ČR může stát bezpečnou zemí pro bohatší vrsty cizinců z EU, kteří si bydlení u nás mohou pořídit nejen jako investici ale také jako tzv. zadní vrátka.

Ti tak mohou svou poptávkou hnát nahoru už tak vysoké ceny nemovitostí, což predikuje ekonom Lukáš Kovanda.  

Například v Praze (ceny bytů obecně), kde by případná jazyková bariéra byla zřejmě nejnižší, jsou byty už tak drahé, že vyhání lidi do Středočeského kraje. Růst cen nemovitostí však nepolevuje, růst cen přinejlepším zpomaluje.

Trend dynamického růstu cen se výrazně zpomalil, pokles cen však očekávat nelze. V květnu a v červnu vzrostla průměrná cena pražského bytu jen mírně, a to o 0,6 procenta na 107 700 Kč/m2. Nejvíce zdražily byty v Praze 10 (+ 7,3 procenta) a v Praze 7 (+ 7,1 procenta),” konstatovala za říjen 2019 společnost Deloitte.

Jelikož hypotéky jsou stále dostupné, nelze než doporučit neotálet. Dalo by se říct, že kdo koupí nemovitost, vyhraje...