Meziroční růst cen nových bytů v Praze zpomalil na 8,6 procenta

Vizualizace bytového projektu, který na místě bývalé mlékárny v Praze-Nuslích postaví společnost Trigema.

Vizualizace bytového projektu, který na místě bývalé mlékárny v Praze-Nuslích postaví společnost Trigema. Zdroj: Trigema

Ilustrační foto (projekt Petrohradská společnosti Central Group
Ilustrační foto
Vizualizace bytového projektu, který na místě bývalé mlékárny v Praze-Nuslích postaví společnost Trigema.
4
Fotogalerie

Meziroční růst prodejních cen nových bytů v Praze na konci června v porovnání s koncem března zpomalil zhruba o deset procentních bodů na 8,6 procenta. Mezičtvrtletně ceny klesly v průměru o 2,5 procenta na 102 058 korun za metr čtvereční. Jde o první pokles po prudkém zdražování v posledních čtyřech letech. Počet prodaných bytů v prvním pololetí meziročně klesl o devět procent na 2500. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

"Nové byty v Praze po letech výrazného zvyšování cen v posledním čtvrtletí mírně zlevnily. Považujeme to nicméně jen za krátkodobý výkyv, který způsobilo zařazení dvou velkých levnějších projektů do prodeje. Celkově i nadále očekáváme, že ceny nových bytů v Praze mírně porostou, a to v jednotkách procent," uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský. Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala šlo o projekty Na Vackově od Metrostavu a Kaskády Barrandov od společnosti Finep.

Podle dřívějších údajů Trigemy, Skanska Reality a Central Group vzrostly ceny nových bytů v Praze od poloviny roku 2015 zhruba o 90 procent. Jako příčiny výrazného zdražování analytici uvádějí pomalé povolování staveb, rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů. Dále zmiňují vysoké daňové zatížení nebo zbytečné technické požadavky.

V prvním pololetí developeři v hlavním městě prodali 2 500 nových bytů, meziročně o zhruba desetinu méně. "Stoupl zájem o byty 2+KK, které tvoří více než 40 procent všech prodaných jednotek. Naopak mírně klesl zájem o třípokojové a vícepokojové byty," doplnil generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek. Podle odhadu developerů se letos může prodat nejméně nových bytů za posledních sedm let. Za celý loňský rok jich prodali 5 000.

Počet volných bytů v nabídce developerů na konci prvního pololetí meziročně vzrostl více než o pětinu na 5 300. Proti rekordní polovině roku 2015 klesl o čtvrtinu. Nejvíce jich připadá na Prahu 4, 5 a 9. "V posledních devíti měsících se počet nových bytů na pražském trhu v podstatě nemění. Pokud by se podařilo nabídku rozšířit, mohlo by to pozitivně zapůsobit na další cenový vývoj nemovitostí," dodal Soural.

Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50 000 korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, vzrostla cena nových prodaných bytů v průměru o 5,3 procenta na 97 838 korun za metr čtvereční. Počet nových prodaných bytů klesl meziročně o 5,5 procenta na 2 318.

Studie Sdružení pro architekturu a rozvoj uvádí, že v roce 2030 může v Praze kvůli pomalému povolování chybět až 50 000 bytů. V hlavním městě je podle strategického plánu potřeba ročně zhruba 6 000 nových bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je ovšem v průměru povolováno jen 3 500 bytů za rok.